Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ...

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ . . .

του Θανάση Σαράφη.

Ήμουνα μέσα στο βαθύ ύπνο και επειδή κάθε βράδυ συζητάμε για το Γ.Π.Σ. και για κείνο και το άλλο, για δόμηση και περιβάλλον, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, είδα ότι βρέθηκα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο κι έβλεπα κι άκουγα πρωτόγνωρα πράγματα. Υπήρχε κόσμος πολύς, αγχωμένοι, νευρικοί, φωνές. Όλοι οι άρχοντες προβληματιζότανε : να σταματήσουνε την διαδικασία και να αρχίσουνε από την αρχή ή να στείλουμε αυτόν που έχουμε εμείς για να τον ψηφίσει ο οργανισμός ρυθμιστικού θεσ/νίκης (Ο.Ρ.Θ). Υποχρεωτικά.
Βλέπεις η απόφαση θα έχει επιπτώσεις για 50 – 100 χρόνια περίπου.
Τόσος καιρός πέρασε -από το 2004- κι ακόμα δε μπορέσαμε να κατασταλάξουμε. Είναι σαν το παλιό κρασί, όσο μένει τόσο καλύτερο γίνεται λένε . Μερικοί όμως στην υπνάρα τους: έλα μωρέ και τι θα γίνει , ένα χέρι θα σηκώσουμε. Άλλοι πιο κει σιγοψιθυρίζανε: έλα μωρέ, ότι και να γίνει εμείς μέσα είμαστε. Ας κάνουνε ότι θέλουνε.
Πήρανε λοιπόν σιγά–σιγά οι άρχοντες τις θέσεις τους. Αρχίσανε οι τακτοποιήσεις των χαρτιών κι εκεί που πήγα να γυρίσω πλευρό για να βολευτώ καλύτερα, κάποιοι ζητήσανε τον λόγο. Ήτανε από την παραθεριστική κατοικία.
Αυτοί πάλι τι Β’ κατοικία είναι με 10.270 στρ. που έχουν; H Επανομή με το Μεσημέρι μαζί και τις επεκτάσεις (ΟΡΘ) πιάνουνε με το ζόρι 5.770 στρ. Έχουν ένα σύλλογο και κάποιοι γυρνάνε κάθε μέρα στα καφενεία, φιλαράκια δηλαδή. Θέλουν να ανακοινώσουνε ότι είναι άδικο ρε παιδιά εσείς να χτίζετε στα 4 ή 10 στρ. και εμείς με 300 - 500 m2 (στην Ασπροβάλτα χτίζουν στα 150 m2). Να μη δίνουμε το ίδιο ποσοστό σε γη και χρήμα με σας και άμα θέλουμε να πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο να τα στέλνουμε σε σας. Δείτε τι θα κάνετε κι εδώ είμαστε εμείς . Επιπλέον και εμείς εδώ θέλουμε να μείνουμε... Καλό είναι να προβλέψουμε αρτιότητα στα 2000τ.μ με συντελεστή δόμησης 0,1. Να ζούμε ανθρώπινα. Αν γίνουμε Α κατοικία τόσο το καλύτερο.

Κάπου πήρε το μάτι μου και τις τοπικές οργανώσεις.
Μαλακώσανε τα αγχωμένα πρόσωπα. Ηρεμήσανε τα «τικ». Ανταλλάξανε ματιές. Καλά πάμε.
Ξαφνικά να μια φωνή. Είμαστε και εμείς εδώ.
Ποιοι εσείς? Οι μικροϊδιοκτήτες λένε... Αυτοί που ο ΟΡΘ μας κάνει «πράσινους», στο Δ (γεωργική γη). Αν ήτανε στη Γερμανία θα μπορούσανε να στηρίξουνε κυβέρνηση. Εμείς λοιπόν με τα 80.000 στρ., το 80% δηλαδή της γης της επανομής, οι μικροϊδιοκτήτες της αγροτικής γής, δε θέλουμε να χτίζουμε ξενοδοχεία, καταστήματα, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία αλλά μόνο ΚΑΤΟΙΚΙΑ & γεωργικές αποθήκες και δε μας πειράζει που θα ραντίζετε μαζί με τα μαρούλια και εμάς. Άλλωστε πόσο θα αντέξουμε; Θα μας λυπηθεί ο όποιος Σουφλιάς και θα το καταργήσει σε καμιά δεκαριά χρόνια. Μπείτε εσείς στο σχέδιο ,χαλάλι σας. Κι όλα αυτά τα 80.000 στρέμματα αργότερα θα τα δώσουμε στους γεωργούς.
Ξύπνα, λέω στον διπλανό μου πού κοιμότανε. Εδώ χόντρυνε το παιχνίδι. Κι εκεί, καπάκι με την ανακοίνωση των γεωργών, κόντεψα να ξυπνήσω.
Δε τα θέλουμε, δε τα θέλουμε. Δώστε τα σ’ αυτούς που θα τα κάνουν μικρά κομματάκια για να γίνουν αύριο οικόπεδα Β’ κατοικίας.
Λοιπόν να τελειώνουμε. Ποιοι άλλοι θέλουν να μιλήσουν. Να γραφτούν στη λίστα. Ωραία. Οι επενδυτές & οι τσιφλικάδες.
Ακούμε. Τον λόγο οι επενδυτές :
Εμείς λένε όπως και να το κάνετε δε μας πειράζει. Θα κάνουμε επενδύσεις (όπως τότε με το χρηματιστήριο). Εμείς βρίσκουμε. Μπορούμε να πάρουμε από το Δήμο και τον ΕΟΤ (μια εποχή θέλανε να πάρουνε για 49 χρόνια 4.000 στρέμματα) ή από τους παπάδες χωρίς να είναι στο τουρισμός και αναψυχής (στο Cosmos το πήρανε για 99 χρόνια και αναλάβανε την υποχρέωση να χτίσουν μια εκκλησία στο κέντρο), αντιπαροχές θα πάρουμε από εκεί που θα πάτε το τουρισμός-αναψυχή και από το «πράσινο» μπορούμε να πάρουμε μόλις πέσουν οι τιμές. Που ξέρεις;
Ο Σουφλιάς, με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό αν έχουμε 150 στρ., γεωργική γη μπορούμε να κάνουμε τουριστικές εγκαταστάσεις που να αξίζουνε τον κόπο. Θα παίρνουμε εσάς για υπαλλήλους και εμεις ξενοδόχοι. Αυτά που λέγατε για οικοανάπτυξη και οικοτουρισμό, σε μικρές μονάδες σ’ όλη την παραλιακή ζώνη είναι κουραφέξαλα. Θα ήτανε καλό όμως να αποφασίσετε γρήγορα γιατί θα θυμώσουμε αν μας φύγουν τα λεφτά του Δ κοινοτικού πλαισίου και θα κάνουμε πολύ καιρό να ξαναέρθουμε. Για μας λέω. Γιατί μπορεί να σας πάρουνε χαμπάρι και από το εξωτερικό. Η περιοχή σας είναι σχεδόν σαν το φαληρικό δέλτα των Αθηνών.
Το λόγο τώρα έχουν οι τσιφλικάδες, λέει ο πρόεδρος. Ακούγεται μπάσα μια φωνή.
Εμείς δε το θέλουμε. Έχουμε κι εδώ, κι εκεί, κι ακόμα δε ξέρουμε τι μας συμφέρει. Αλλά σε περίπτωση που θα γίνει ,εμείς θα βοηθήσουμε. Δεσμευόμαστε ότι τα λεφτά που θα πάρουμε να τα επενδύσουμε σε ανάπτυξη θέσεων εργασίας, όπως οι επενδυτές (όχι όπως τότε στο χρηματιστήριο). Πάει κι αυτός.
Και με χαρά για όλα αυτά που άκουσα, λέω δε μπορεί, θα συμφωνήσουνε. Θα καθίσουνε να τα δουν σοβαρά όλα αυτά, να κοινωνικοποιήσουνε το διάλογο και μετά να στείλουνε το χάρτη με το λεκτικό για να ψηφίσει ο ΟΡΘ.
Οι ομιλητές είχαν τελειώσει. Αρχίσανε να στρογγυλοκάθονται οι άρχοντες, να ετοιμάζουν τα χαρτιά, να τακτοποιούν τις σημειώσεις τους. Φαινότανε σκεφτικοί.
Λες να θέλουν να αλλάξουν την τοποθέτησή τους;
Και ξαφνικά το «μπαμ». Ακούγεται μια θυμωμένη σεντόρεια φωνή που κάτι μου θύμιζε. Μπερδευτήκανε τα πράγματα πάλι.
Αυτός ο παπάς ρε παιδιά τι θέλει εδώ μέσα;
Αυτός έτσι κι αλλιώς και στους τέσσερις χάρτες μέσα είναι. Για τουρισμό και αναψυχή. Τι καλύτερο; Ενώ τα δικά μας -τα 1200 στρέμματα του δήμου- ο Ο.Ρ.Θ τα έχει απέξω.
Κι ενώ ήτανε να ανάψουνε τα αίματα από κάποιους ακτήμονες, σηκώθηκε ένας σεβάσμιος ΓΕΡΟΝΤΑΣ (καμιά σχέση με τους Γιοσάκηδες) κι είπε ότι θέλει να μιλήσει.
Ορίστε σας ακούμε. Κι άρχισε ο Γέροντας :
Κατόπιν επιφοιτήσεως και ωρίμου διαλόγου στο αρχονταρίκι, αποφασίσαμε –χωρίς να ρωτήσουμε το Πατριαρχείο– ότι δε θέλουμε τα 800 στρ. στον Ποταμό να γίνουν τουρισμός και αναψυχή – Σόδομα και Γόμορρα δηλαδή. Είδαμε με προσοχή το λεκτικό και τους νόμους και δεν είναι ξεκάθαρο. Δεν πολεοδομούνται με τον νόμο 1337/ 83 για να έχουμε συμμετοχή σε γη και χρήμα Οικοδομούνται με κάτι άλλους νόμους. Κάτι τέτοιο πρέπει να έπαθε και η περαία και η ΕΡΤ δεν θέλει να δώσει συμμετοχή σε γη. Τα δίνουμε λοιπόν στο Δήμο Επανομής για να γίνει το μητροπολιτικό πάρκο του Ν. Θεσ/νίκης. Βάλτε αλλού τον τουρισμό και αναψυχή. .. Εχετε χωράφια να κάνετε αυτά τα πράγματα.
Ά ρε Αντώνη Τρίτση, τώρα δικαιώθηκες, σκέφτηκα.
Και συνεχίζει ο Γέροντας. Στο δε μετόχι-μοναστήρι (γύρω στα 1500 στρέμματα) τα δίνουμε στο δήμο να κτιστούν σπίτια για απόρους κατατρεγμένους και νιόπαντρα ζευγάρια που κάνουν το γάμο τους στην εκκλησία. Άλωστε όλα αυτά τα πήραμε επι τουρκοκρατίας από τους επανομίτες για να τα γλυτώσουν από τους Τούρκους.
Όπα Αντώνη Τρίτση τρίποντο πέτυχες.
Aρχίσανε οι άρχοντες να τακτοποιούν τα χαρτιά τους... Αυτοί ακόμα τσιμουδιά δεν είπαν. Τώρα είναι το παιχνίδι τους. Ένας από πίσω μουρμούριζε συνεχώς. Άσε λέω μετά θα μου τα πεις. Και κει που πάω ν'αλλάξω πλευρό για να βολευτώ καλύτερα, να ακούσω το Δ.Σ. χτυπάει το ξυπνητήρι.
Που ρε γαμώτο με πήρε απ’ το καλύτερο. Έτσι και να'παιρνα άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: