Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007 αξιώθηκε ο Δήμος να μας καλέσει στο θέατρο για ενημέρωση στο Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο Επανομής.
Έντονο το κλίμα, διάχυτη η περιέργεια και η άγνοια. Αρνητική η απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Μεσημερίου σστο Γ.Π.Σ.
Προηγήθηκαν δύο δημοτικά συμβούλια με θέμα το Γ.Π.Σ. Έντονα η αντιπολίτευσηυ έβαλε το θέμα να αναβληθεί το Γ.Π.Σ., για να ενημερωθεί και να μπορέσει να τοποθετηθεί. Από την άλλη πλευρά ο Δήμαρχος και αυτός ομολογούσε ότι τώρα μαθαίνει. Δύο τετραετίες Δήμαρχος και μία τετραετία αντιπολίτευση δεν φτάσανε.
Διάχυτος ο φόβος στους πολίτες ότι ο διάλογος και η ενημέρωση θα κακοποιηθούν. Διάχυτη η πεποίθηση ότι κάποιοι μεθοδευμένα ξέρουν τι θέλουν. Δύο λεπτά χρόνου στον πολίτη για να θέσει ερωτήσεις, λες και δεν έχει άποψη, θέση, δεν έχει επιχειρήματα. Γι'αυτό θα προσπαθήσω να ανοίξω στο blog διάλογο για το Γ.Π.Σ.
Και ξεκινάω από τα δεδομένα. Έχει κατατεθεί ένας χάρτης στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (Ο.Ρ.Θ.) αρχές Ιανουαρίου 2006. Αποδεικνύεται από την αίτηση ιδιώτη για βιοτεχνία, η οποία και υπάρχει στο blog. Υπάρχει και ένας δεύτερος χάρτης πάνω στον οποίο συχητάνε κατά δήλωση δημοτικών συμβούλων και δημάρχου. Και οι δύο χάρτες είναι στην είσοδο του δημοτικού μεγάρου. Δοθείσης της ευκαιρίας οι χάρτες θα παρουσιαστούν στο blog ή στο site.
Ζητούμενο λοιπόν από τον πολίτη είναι αν το Γ.Π.Σ. συμβάλλει στην οικονομική του ανάπτυξη ή στην καταστροφή του. Ζητούμενο από το Γ.Π.Σ. σαν έννοια είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μερικές σκέψεις -προτάσεις :
  1. Να μην υπογραφεί τίποτα από την μεριά της πλειοψηφίας του Δήμου αν δεν παρουσιασθεί Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΛΕΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΣ -χωρίς να λείπει ούτε ένα κόμμα- κι αν δεν ψηφιστεί ομοφώνως ή με αυξημένη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  2. Να μην αποδεχτούμε την 18/4/07 σαν τελική ημερομηνία διαλόγου του πρώτου σταδίου.
  3. Περιμετρικά της Επανομής και σε ακτίνα 2000-2500 μέτρα να υπάρχει γη οικιστικής καταλληλότητας (Γ.Α)
  4. Η γεωργική γη πρώτης προτεραιότητας (Δ) πρέπει να μειωθεί σε όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό και να πάει σε μέρη όπου πράγματι θα αποτελεί καλλιεργήσιμη και μετά από 30 χρόνια.
  5. Στη γεωργική γη πρώτης προτεραιότητας (Δ) να υπάρχει η δυνατότητα να χτίζεις όπως στα εκτός σχεδίου σήμερα. Εδώ βέβαια πρέπει να γίνει επισήμανση της αντίφασης ότι γεωργική γη πρώτης προτεραιότητας και 4 στρέμματα δεν πάνε μαζί. Και είναι θέμα της Βουλής των Ελλήνων η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων έστω και αν υπάρχουν στο Γ.Π.Σ. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει.
  6. Τα τρία βιοτεχνικά πάρκα να γίνουν ένα προς τη Μηχανιώνα (;) -τα άλλα δυο όχι-, μία ζώνη καινοτομίας και δύο εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας εώς πανεπιστημιακής).
  7. Η Αγία Αναστασία και οι συν αυτώ δεν πρέπει να αποτελούν οικισμό με τίποτα. Οτιδήποτε διαφορετικό μας βάζει σε σκέψεις.
  8. Να μας δώσουν το χρόνο και την δυνατότητα να δημιουργήσουμε οικισμούς σαν ιδιωτική πολεοδόμηση οι Επανομίτες.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν πιστέυω ότι είναι άσπρο-μαύρο. Στο πλαίσιο του προσωπικού οικονομικού συμφέροντος οι μετέχοντες στη ζώνη "γεωργική γη (Δ)" είναι αυτοί που πονάνε. Και αυτή η γη είναι από 40-60% του αγροκτήματος. Αυτοί που βρίσκονται στη Ζώνη Παραθεριστικής κατοικίας κατά το 90% έχουν ιδιοκτησία από 250-600τ.μ. και κατά 95% δεν είναι κάτοικοι Επανομής. Η δε συμμετοχή τους σε γη και χρήμα κατά την εφαρμογή πολεοδόμησης δεν θα ξεπερνά το 6%. Όλα τα κτήματα του Δήμου ακουμπάνε θάλασσα και μπαίνουν στο σχέδιο.
Πρέπει όμως να κλείσω. Φρονώ ότι τα παραπάνω αποτελούν εφαλτήριο συζήτησης και προβληματισμού. Καλοδεχούμενες οι προτάσεις, οι αντιρήσεις, οι γνώσεις και τα καινούρια δεδομένα.




Και μία φράση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Πάρη Κουκουλόπουλου

...Για να μην μένει στα χαρτιά ο χωροταξικός σχεδιασμός ας εκπαιδεύσουμε-ενημερώσουμε τους πολίτες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα ζητήματα πολεοδομίας και χωροταξίας με τις τοπικές κοινωνίες χωρίς λόγο.
Ημερίδα "Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα"



Σαράφης Θανάσης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

(χωρίς να 'χω διαβάσει το παρόν post)

"Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται"
ή
"10+1 τρόποι να ευνουχίσεις ένα blog και να το μετατρέψεις σε πίνακα ανακοινώσεων"

Μα δηλαδή δεν μπορεί κανείς να γράψει ένα κειμενάκι των 15 γραμμών που να εγείρει το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να προωθεί λίγο το διάλογο? Κρίμα.