Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2006

Παναγούλια εγκώμιο

Σε έτη παρελθόντα, ρήτορες προς ανάδειξη των ικανοτήτων τους επέλεγαν θέμα ασήμαντο, ανάξιο ίσως σχολιασμού, θέμα περί του οποίου η κοινή γνώμη είχε προκαθορισμένη άποψη ή δεν είχε καθόλου και το αναδείκνυαν, το εμπλούτιζαν, το μεγένθυναν, το καλλώπιζαν και το παρουσίαζαν σε πλήρη αντίθεση με την υπάρχουσα λογική. Έτσι, έγραψε ο Λουκιανός το Εγκώμιο της Μύγας, ο επίσκοπος Συνέσιος το Εγκώμιο της Φαλάκρας, ο Βυζαντινός Μιχαήλ Ψελλός εγκώμια για τον ψύλλο, την ψείρα και τον κοριό. Ο Έρασμος το Μωρίας Εγκώμιον και ο Βολταίρος το Εγκώμιο της Υποκρισίας. Στα νεότερα χρόνια, στα σατιρικά του, ο δικός μας Νίκος Δήμου το εγκώμιο του Καπιταλισμού.

Ρητορικές ικανότητες μάλλον δεν διαθέτω, ούτε το θέμα μου θα έλεγα πως είναι ασήμαντο. Η ομοιότης με τα παραπάνω ...

Επιλέγω τώρα να πλέξω το εγκώμιο ενός υποψηφίου δημάρχου, ενώ "υπό κανονικές συνθήκες" θα συστρατευόμουν μ' όλους εκείνους που θυμούνται κακοδιαχείριση, αυταρχικότητα εξουσίας, αδιαφορία προς την τοπική κοινωνία. Εκείνους που άκουγαν και ψιθύριζαν φήμες διαφθοράς και σπατάλης χρήματος.

Τώρα όμως ...

Θα προσπαθήσω να πείσω όλους σας που θυμάστε τα παραπάνω και αντιτίθεστε, που δεν κάνετε εκπτώσεις στις αρχές σας, που παλέψατε και παλεύεται για κάτι καλύτερο πως ο κ. Οικονομίδης είναι η μόνη διέξοδος από την κατάσταση στην οποία περιήλθαμε. Θα προσπαθήσω να σας πείσω πως κάθε άλλη επιλογή (είτε ψήφος στον αντίπαλο συνδυασμό είτε λευκή ψήφος) είναι επικίνδυνη και υποθηκεύει το μέλλον του τόπου, αδιαφορεί για την ποιότητα ζωής μας και κυρίως βάζει ταφόπλακα στον ήδη φθίνων πολιτικό πολιτισμό μας.

Ας βάλουμε λοιπόν τις δυο προσωπικότητες απέναντι. Απ' τη μια έχουμε έναν άνθρωπο λογικό και μορφωμένο, έναν άνθρωπο που δείχνει συζητήσιμος ιδιαίτερα τώρα που χρειάζεται την στήριξη κι αυτών που κάποτε είχε απέναντί του. Από την άλλη έχουμε μια προσωποποίηση του μπερλουσκονισμού, όπου το χρήμα εισέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Έναν άνθρωπο δίχως μόρφωση, που δεν δίστασε αντιδεοντολογικά να "κατεβάσει" στο ψηφοδέλτιο του πρόσωπα που στελεχώνουν τις επιχειρήσεις του για να καλύψει τους απαιτούμενους αριθμούς

Έχουμε μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων (π.χ. Γεροβασιλίου, Θ.Τζέκος) που πλαισιώνουν τον κ.Οικονομίδη, που μπορούν να γίνουν πραγματικοί σύμβουλοι δημάρχου και όχι μαριονέτες και φερέφωνα. Όχι άτομα αμφιβόλου ποιότητας. Ρίξτε μια ματιά στα ψηφοδέλτια και στα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν τον τόπο μας εκατέρωθέν. Μέρα με τη νύχτα. Αν δεν πιστεύετε στους δημάρχους πιστέψτε στους συμβούλους τους.

Αυτή η τετραετία είναι κρίσιμη. Η υπεροικοδόμηση και η πληθυσμιακή αύξηση που αυτή θα φέρει θα δημιουργήσουν προβλήματα που επιτακτικά θα ζητούν λύση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προς συμφέρων των εργολάβων και των κτηματομεσιτών ορατός είναι ο κίνδυνος της πτώσης της ποιότητας ζωής μας, της αλλοίωσης του χαρακτήρα του τόπου μας (βλ. Περαία). Έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορούμε να διαπραγματευτούμε και έναν άλλο που επαγγέλλεται και κτηματομεσίτης και υπερεργολάβος και σύντομα ιδιοκτήτη σκυροδέματος. Είναι ηλίου φαεινότερο πως το συμφέρον των δημοτών βρίσκεται σε άμεση σύγκρουση με τέτοια επιχειρηματικά συμφέροντα. Και είναι άμεσος ο κίνδυνος πως μια λάθος δική μας επιλογή θα τα ταυτίσει.

Σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν κρίνεται μονάχα το μέλλον της επόμενης τετραετίας. Μη απατάστε. Όσο κι αν προσπαθώ να αποφεύγω μηδενισμούς και κινδυνολογίες, φοβάμαι όμως πως μια λάθος επιλογή την επόμενη Κυριακή θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, ανεξέλεγκτη χειραγώγη πολιτών με υπόγειες μεθόδους και εν' τέλη σε μακροχρόνια εδραίωση λάθος ή ακόμα και επικίνδυνων για τον τόπο μας ανθρώπων. Μην περιμένετε η φαρσοκωμωδία του απερχόμενου δημάρχου να επαναληφθεί, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ πιο δύσκολα.

Παράκληση προς κ.Παραδείση και κ.Χαλιάπα (για την επιλογή του κ.Μπαλασά για τον επόμενο γύρω δεν έχω αυταπάτες, το 'χουμε ξαναδεί το έργο - ελπίζω να με διαψεύσει) και συνυποψηφίους αυτών. Συζητήστε, διαπραγματευτείτε, αποσπάστε υποσχέσεις από τον κ. Οικονομίδη προς τη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας για μια καλύτερη και δημοκρατικότερη διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση στηρίξτε τον.

Προς όλους όσους κινούνται προς λευκή ψήφο, αυτό που έλεγε ο Χατζιδάκις, "από την στιγμή που απλώς παρακολουθείς το θηρίο και δεν κάνεις τίποτα, είσαι με το θηρίο!!!".

"Στην αστοχιά καλό και το χαλάζι"

Βαγγέλης Κανούλας

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια απλή διευκρίνηση για αποφυγή κάθε παρεξήγησης.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι ad hominem, επί προσωπικού δηλαδή. Είναι η άποψή μου για την πολιτική και επ' ουδενί για την ανθρώπινη/προσωπική/κοινωνική υπόσταση του καθενός (που ούτος ή άλλως ούτε ενδιαφέρει ούτε είναι σχετική με το όλο θέμα).

Ανώνυμος είπε...

..δυο λογια μονο για το εγκωμιο της λογικης του "μη χειρον, βελτιστον".
Το διλλημα της Κυριακης αυτης ειναι πραγματικο για πολυ κοσμο.Οπως και τοσα αλλα διλληματα της ζωης μας.Π.χ. παλιοτερα το "Καραμανλης η τανκς", σημερα, μη μιλατε η μην απεργειτε γιατι θα χασετε τη δουλεια σας, αυριο κατι αναλογο.Η λογικη του εγκλωβισμου και της υποταγης σε τετοιου ειδους διλληματα δεν ειναι παντα σωστη για ενα κοινωνικο συνολο, πρεπει να βλεπεις καθε φορα τι χανεις και τι κερδιζεις τελικα, και πολυ περισσοτερο ειναι λαθος σε προσωπικο επιρεδο.
Οι συγκρισεις που κανεις βεβαιως και ειναι υπερ του πρωτου συνδιασμου.Οι κινδυνοι που αναφερεις(πτωση ποιοτητας ζωης, αλλοιωση χαρακτηρα του τοπου κτλ)ειναι υπαρκτοι.Το ερωτημα ειναι αν ο Οικονομιδης μπορει να μας διασφαλισει απ` αυτους, η αν θελει και μπορει να αποτρεψει αποφασεις εναντια στη θεληση της πλειοψηφιας των πολιτων.
Θα συμφωνησω μαζι σου(και με τον Χατζιδακη)σε οτι αφορα το θηριο.Αν δεν κανεις τιποτα και παραμενεις ανησυχος μεν, στη βολεψη σου δε, τοτε ψηφισε Οικονομιδη, σου τεριαζει καλυτερα.Αν ειναι να παλεψουμε το θηριο ομως τοτε να στηριχτουμε στη δικη μας δυναμη και οχι στις πλατες αλλουνου.
Οσο για την "ανεξελεγκτη χειραγωγηση πολιτων με υπογειες μεθοδους" αυτη υπηρχε και πριν, θα υπαρχει και μετα, ανεξαρτητα απο την εκβαση των εκλογων.Μην αυταπατασαι οτι ο Οικονομιδης θα την εξαλειψει.Η συνδιαλλαγη με τον Α η Β υποψηφιο ειναι αποτελεσματικη μονο με ορους κινηματος.
Τελος, αν το μηνυμα πρεπει να ειναι οτι η δυναμη ειναι στην οργανωση των πολιτων,τοτε νομιζω οτι το κειμενο ειναι εξω απ` αυτο το πνευμα...

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον ¨κλυκ¨εκτός από ένα σημείο. "Η συνδιαλλαγη με τον Α η Β υποψηφιο ειναι αποτελεσματικη μονο με ορους κινηματος", γιατί ανοίγει τον δρόμο ακριβώς σ΄ ότι κάνει κριτική.
Ας προσπαθήσουμε από τώρα να δημιουργήσουμε κάτι άλλο στο Δήμο. Διαφορετικό. Που θα δείχνει ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ/ή κλυκ. υποπέφτετε σε λογικό σφάλμα. Το "Καραμανλής η τανκς", το "μη μιλάτε ή μην απεργειτε γιατι θα χασετε τη δουλεια σας" είναι τεχνητά διλήματα, ψευτοδιλήμματα. Το ίδιο ψευτοδίλημμα θα ήταν και το "Οικονομίδης ή Καζάκης" ένα χρόνο, ένα μήνα, μια βδομάδα νωρίτερα. Σήμερα όμως είναι δίλημμα πραγματικό. Για το "τις πταίει" και εγκλωβιστήκαμε σε ένα τέτοιο δίλημμα, να ψάχνουμε δηλαδή τον μονόφθαλμο ανάμεσα στους τυφλούς, κοιτάξτε στον καθρέφτη. Κι εσείς κι εγώ. Στο φόνο συνένοχοι έχουμε γίνει ήδη αγαπητέ γ.σφ. με την αδράνεια και την ατολμία μας να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό, μια άλλη πρόταση για την Επανομή. Εμείς οι ίδιοι στη λογική της μη πράξης εγκλωβίσαμε τους εαυτούς μας και δεν δώσαμε στην κοινωνία μια καλύτερη ευκαιρία. Τώρα ... πυροβολούμε πτώματα.

Ποιος διαφωνεί μαζί σας αγαπητέ/ή κλύκ. για μια αυτοπροσδιοριζόμενη κοινωνία, μια κοινωνία των ενεργών πολιτών, των κινημάτων, της διαφορετικής πολιτικής πρότασης? Είχατε και είχαμε όλο το χρόνο και όλες τις ευκαιρίες μπροστά μας, και τέσσερα και οχτώ χρόνια τώρα αλλά τις αγνοήσαμε και τις εφονεύσαμε. Σήμερα, προσωπικά αρνούμαι να γράψω γενικόλογα και ολίγον αόριστα και ουτοπικά. Από τη Δευτέρα, ναι, γιατί μια καινούρια ευκαιρία και τέσσερα ολόκληρα χρόνια θα μας δοθούν.

Στη λογική του "όλοι ίδιοι είναι", εμπρός ψηφίστε λευκό και άκυρο, εγώ μαζί σας. Η δική μου άποψη όμως είναι ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και αντί του να παραδώσω το δικαίωμα σε άλλους να αποφασίσουν για την επόμενη τετραετία, έστω και στο ελάχιστο σημείο καμπής που έχουμε περιέλθει, επιλέγω να δώσω τη στήριξή μου στον κατ' εμέ μη χείρον. Ελπίζω, για το καλό του τόπου, να αποδειχτώ μηδενιστής και καταστροφολόγος και πρώτος εγώ θα το παραδεχτώ και θα αποποιηθώ τα όσα έγραψα. Αλλά φοβάμαι πως δύσκολα θα διαψευτώ.

Τέλος, ανώνυμε, πρόσεξε και τα δυο τα μάτια να κοιτάζουν αριστερά, γιατί η ιστορία δείχνει ότι σε μερικούς το ένα κοιτάζει και δεξιά και στο τέλος αλληθωρίζει (Αυτό βέβαια ως γενικό σχόλιο και όχι ως προσωπικό - μιας που είσαι και ανώνυμος).

Ανώνυμος είπε...

...ειναι καλυτερα να δειχνουμε τον δρομο που θα μας παει μπροστα, παρα τον δρομο της επιστροφης, που θα μας οδηγησει στα ιδια αδιεξοδα...

Ανώνυμος είπε...

σημερα σαββατο μεσημερι δεν εχω βρει ποιος ειναι το θεριό και ποιος μοιαζει με θεριό. Απο λογικης συμπερασμα. Γιατι απο καρδιας και λογικης αρνουμαι να με ψηφοσυλλεκτουν με διληματα.

Υ.Γ αρκετοι ανωνυμοι κυκλοφορουν στο blog. λες να ειναι ενας και να μας δουλευει. αλλιως μας διαβαζουν η μας παρακολουθουν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί συν-blog-ήτες,

δεν ξέρω πλέον ποιος έχει το άλλοθι του "νεαρού της ηλικίας", εγώ ή εσείς.
Επιζήτησα ένα επίπεδο ορθολογισμού απόψεων και οι περισσότεροι συζητάτε πλήρως συναισθηματικά, με καραμπινάτα motto άλλης εποχής. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή απλά είστε σε αναποφασιστικότητα και σύγχιση σχετικά με την αυριανή εκλογή, οπότε υπάρχει ακόμη ελπίδα για μια ορθολογική στάση.

Αγαπητέ κλυκ. το μισό της πρότασης σου είναι άδειο περιεχομένου. Εντάξει, να συμφωνήσω ότι ψήφος στον Οικονομίδη είναι δρόμος επιστροφής που οδηγεί σε αδιέξοδα. Πες μου σε παρακαλώ πως στη ευχή δείχνεις τον δρόμο προς τα μπρος με κάθε άλλη σου επιλογή? Ή καλύτερα, γιατί πιστεύεις πως ψηφίζοντας Καζάκη ή απέχοντας του τελικού αποτελέσματος (λευκό, άκυρο, αποχή) και αφήνοντας άλλους να το καθορίσουν δεν ωθήσαι ακόμα πιο πίσω?

Αγαπητέ σαράφη θαν. περι διλημμάτων δες το χθεσινό σχόλιό μου. Τώρα η λέξη "παρακολούθηση" μάλλον δεν νοείται σε ένα δημόσιο ανοιχτό μέσο όπως το blog (οπότε φαντάζομαι ότι ήταν αστεισμός). Μακάρι να μπορούσαν να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι στη συζήτηση έστω και ανώνυμα.

Τέλος, να ευχηθώ καλή τύχη για αύριο και να ελπίσω ότι η όποια επιλογή θα γίνει ορθολογικά και όχι εν μέσω τρικυμίας εν κρανίω.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Βαγγελη,
δεν υπαρχει ουτε αναποφασιστικοτητα ουτε συγχιση(εν κρανιω) ουτε συναισθηματισμοι.Υπαρχει η πολιτικη εκτιμηση οτι οποιο και αν ειναι το εκλογικο αποτελεσμα αυτης της Κυριακης δεν αλλαζουν ουσιαστικα τα δεδομενα για τον τοπο μας.Επομενως το να επικεντρωσουμε την οποια κινηση μας(λογο και πραξη) στον "καλυτερο" υποψηφιο, θα εκφραζε ασυνεπεια με την παραπανω εκτιμηση, με την οποια εσυ φαινεται να διαφωνεις.Το θεμα απο κει και περα ειναι τι κανουμε.Και γι` αυτο εχουν παρθει καποιες αποφασεις...
Το να ψηφισουμε ντε και καλα καποιον, αν και τον θεωρουμε αδιεξοδο, υποβαθμιζει και τον πολιτικο μας λογο, αν αυτος ειναι διαφορετικος, αλλα και η μετεπειτα κινηση μας στα ματια των πολιτων θα στερειται σοβαροτητας και αξιοπιστιας, στο βαθμο που θα ειναι αντιπολιτευτικη αυτου που ψηφισαμε.Εκτος και αν λες να τον ψηφισουμε αλλα να μην το πουμε σε κανενα...
Τελος, ορθολογιστης, οπως το εννοεις, αλλα και απο φιλοσοφικη αποψη, δεν ειμαι...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα προσπαθήσω να αναδείξω ότι το δίλημμα "Οικονομίδης ή χάος", όπως μπαίνει από το κείμενο, είναι ψεύτικο.

Καταρχάς δεν εμπιστεύομαι την ζωή μου στις καλές προθέσεις ατόμων και πολύ παραπάνω δεν την εμπιστεύομαι σε συγκεκριμένα άτομα. Με άλλα λόγια πιστεύω πως από τη στιγμή που ο τρόπος λήψης των αποφάσεων του δήμου είναι τέτοιος, τότε όποιος και να βγει δήμαρχος δεν θα κάνει και πολυ διαφορετικά πράγματα. Άλλωστε το ίδιο πρόγραμμα έχουν λίγο-πολύ και με τον ίδιο τρόπο θα ασκήσουν πολιτική.
Έτσι το πραγματικό δίλημμα έγκειται μεταξύ δημαρχοκεντρικού μοντέλου ή πολιτοκεντρικού μοντέλου και όχι μεταξύ Καζάκη και Οικονομίδη. Άμα έχει κάποιος ξεκαθαρίσει ότι αυτός είναι ο βασικός προβληματισμός τότε με το να στηρίξει έναν από τους δύο υποψηφίους πάει βήματα πίσω, γιατί δεν γίνεται να υποστηρίζεις τους ενεργούς πολίτες, τα κινήματα και την εναλλακτική πολιτική πρόταση και την ίδια στιγμή να στηρίζεις κάποιον που στα οχτώ του χρόνια στη δημαρχία καθόλου δεν έδρασε με βάση αυτούς τους άξονες ή κάποιον που ούτε καν τα επαγγέλεται.
Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συζητηθούν προτάσεις για τον ερχομό στο προσκήνιο των ενεργών πολιτών και των κινημάτων. Γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν, μπορούν και θα μπορούν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της Επανομής. Άλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν ένα θέμα γίνεται γνωστό και κινητοποιεί μεγάλα κομμάτια κόσμο τότε επιλύεται προς το συμφέρον του πολίτη.
Και για να βάλουμε και το φιλολογικό στοιχείο θα ήθελα να βάλω την απορία ποιο είναι το θεριό και πότε το παρακολουθείς; Μήπως τελικά είναι ο Δήμαρχος και κάθε δήμαρχος που αποφασίζει ερήμην των δημοτών και όταν τον στηρίζεις απλά τον παρακολουθείς; Και από την άλλη στην αστοχιά καλό και το χαλάζι δεν λέω...αλλά η παροιμία αναφέρεται σε μία τυχαία διαδικασία, τη βροχή. Όμως για το δήμο στο χέρι μας είναι να μην υπάρχει καθόλου αστοχιά...Άμα στηρίξεις το χαλάζι τότε είναι σαν να αρκείσαι σε αυτό...

Ανώνυμος είπε...

Τελευταίο σχόλιο σ' αυτό το post από μένα.

Αγαπητέ κ.λυκ,
ο σκεπτικός άνθρωπος είναι ορθολογιστής αλλά συνάμα αμφισβητεί, αναγνωρίζει τα όρια του ορθού λόγου, ενσωματώνει την εμπειρία - γιατί το κατακρίνεις δεν ξέρω.
Όπως και να έχει το τελευταίο σου σχόλιο με κάλυψε από άποψης επιχειρήματος.

Ένα σημείο μόνο. Η αμφισβήτηση είναι αναφέρετο δικαίωμα αλλά κυρίως τεράστια υποχρέωση όλων. Μόνο έτσι προοδεύουν τα πάντα και από αυτή τη διαδικασία δεν απορρίπτεται κανείς, ούτε και κανενός η αξιοπιστία κλονίζεται. Με τη δική σας λογική, κάποιος που έβαλε στο ίδιο τσουβάλι Οικονομίδη και Καζάκη για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας επίσης στερείτε σοβαρότητας (εκ του αποτελέσματος - 7% άκυρο & λευκό). Για μένα όχι.

Έχω και ένα απόλυτα φιλικό σχόλιο περί του "γι` αυτό εχουν παρθει καποιες αποφασεις..." αλλά δεν θα το εκφράσω δημόσια. Αν σε ενδιαφέρει στείλε μου email.

Φίλε παναγιώτη,
η λέξη χάος είναι υπερβολική. Δεν μίλησα για χάος, είπα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας τις εμπιστευόμαστε συνεχώς σε άλλους, από ύπαρξης κοινωνίας. Για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων τίθενται και οι διάφοροι κανόνες έως ότου κάποια μέρα το ανθρώπινο είδος θα είναι αρκετά ώριμο να κατανοεί και να σέβεται, δηλαδή ποτέ.
Το επιχείρημά σου υπέρ του λευκού είναι απόλυτα ικανοποιητικό από άποψη λογικής εξήγησης.

"Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συζητηθούν προτάσεις για τον ερχομό στο προσκήνιο των ενεργών πολιτών και των κινημάτων. Γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν, μπορούν και θα μπορούν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της Επανομής. Άλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν ένα θέμα γίνεται γνωστό και κινητοποιεί μεγάλα κομμάτια κόσμο τότε επιλύεται προς το συμφέρον του πολίτη."

Το παραπάνω κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας για τον απλούστατο λόγω της μη ύπαρξης κοινού συμφέροντος και απεριόριστων πόρων. Επίσης, όταν ένα θέμα κινητοποιεί κομμάτια κόσμο τότε το θέμα λύνεται υπέρ των κομματιών αυτών και όχι των πολιτών συνολικά. Και αν το όλο θέμα είναι να οργανώνονται κομμάτια πολιτών με κοινά συμφέροντα και να διεκδικούν, τότε ποιο κομμάτι είναι μεγαλύτερο του 53% που ψήφισε σήμερα Οικονομίδη? Δεν διαφωνώ μαζί σου απόλυτα αλλά υπεραπλουστεύεις και παρουσιάζεις ένα σύστημα αδιέξοδο.

Γενικότερα, για μια ακόμη φορά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με ουτοπικές κοινωνίες, ούτε και ουτοπικά συστήματα. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, τίποτα δεν είναι μη εφικτό. Θα ήθελα όμως όταν μιλάμε ακόμα και για τέτοια να μπορώ να βλέπω έναν δρόμο λογικής μπροστά μου, που λέει πως το Α επιτυγχάνεται έτσι και από το Α στο Β θα πάμε έτσι. Το να πηδάμε από όνειρο σε όνειρο και να μην το συνδέουμε με την σημερινή πραγματικότητα είναι κουραστικό. Πείτε μου τουλάχιστον ότι θα κάνουμε επανάσταση και θα επιβάλουμε στον καθένα τη δική μας λογική με το ζόρι. Πιο λογικό μου φαίνεται από το θα δημιουργήσουμε μια κοινωνία πολιτών που όλοι θα βλέπουν το κοινό συμφέρον και όλοι θα νοιάζονται και θα αγωνίζονται γι' αυτό, έτσι απλά.

Σας ευχαριστώ όλους, Παναγιώτη και Δημήτρη για το βήμα, τους υπόλοιπους για τα σχόλια και ίσως κάποιους απλά για την ανάγνωση.

Ανώνυμος είπε...

Από μέρες ήθελα να μπώ στο διάλογο αλλά με κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό ο Βαγγέλης. Βαγγέλη μπράβο! Καθαρή σκέψη, ευθύς λόγος, φρέσκες ιδέες απαλλαγμένες αγγυλώσεων και ιδεοληψιών. Εμπενε Βάγγο γιατί σε τούτα δω τα μάρμαρα έπiασε σκουριά.