Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2006

Ταγαράδες


Ας τα πάρουμε ένα-ένα γιατί θα μας τρελάνουν με την κατάσταση.
Ας δώσω αρχικά κάποια δεδομένα για να μπορούμε να έχουμε μία βάση στην περαιτέρω ανάλυση.

Τι είναι ΧΥΤΑ;

ΧΥΤΑ [Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων] είναι ο συνδυασμός

  • ενός Χώρου ειδικά επιλεγμένου
  • Διαμορφωμένου και Εξοπλισμένου
    και
  • ενός τρόπου Λειτουργίας και Διαχείρισης
    και
  • Παρακολούθησης

που ικανοποιεί ορισμένες προδιαγραφές. Οι προδιαγραφές αυτές στοχεύουν στην εξασφάλιση

  • προστασίας των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων από ζουμιά και στραγγίδια
  • προστασίας από τα βιοαέρια που δημιουργούνται και προκαλούν οσμές, κίνδυνο αυτοανάφλεξης και επιβάρυνση του περιβάλλοντος (φαινόμενο θερμοκηπίου)
  • αποφυγής της διασποράς των απορριμμάτων από πουλιά, τρωκτικά και έντομα με καθημερινή χωματοκάλυψη
  • τελικής αποκατάστασης του χώρου για άλλες χρήσεις

Τι ΔΕΝ είναι ΧΥΤΑ;

Όταν δεν εξασφαλίζονται οι παραπάνω προϋποθέσεις, μιλάμε για χωματερές.

Στη περίπτωση αυτή η χωματοκάλυψη γίνεται τακτικά αλλά όχι απαραίτητα καθημερινά. Υπάρχει μια στοιχειώδης οργάνωση και διαχείριση, χωρίς όμως ειδική μέριμνα για τα στραγγίδια και τα αέρια.

Οι χωματερές, όπως και οι ΧΥΤΑ, εξυπηρετούν τις ανάγκες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λειτουργούν με άδειες που βασίζονται σε κάποιες υγειονομικές διατάξεις.

Οι μικροί δήμοι και κοινότητες εξυπηρετούνται από σκουπιδότοπους, όπου τα σκουπίδια καίγονται ελεύθερα και σκεπάζονται με χώμα μία ή δύο φορές το χρόνο.

Σε πολλές περιοχές με μικρές κοινότητες ή αραιή δόμηση χωρίς σύστημα συλλογής, τα απορρίμματα καταλήγουν σε ρέμματα και δάση.
Τότε μίλαμε για ανεξέλεγκτη απόρριψη.

-o-

Ορισμοί όπως τους αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι.

βιοαποικοδόμηση

Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα


βιοαέριο

Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα

υδροφορία

Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα


στραγγίσματα

Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα

[πληροφορίες από την http://www.kinisipoliton.gr/themata-perivallon/01xyta/01xyta.htm]

-o-

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και …
(που λέει και το τραγούδι)

Μια επίσκεψη πρώτα στο site του ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και μετά στους Ταγαράδες θα σας πείσει ότι τελικά μας περνάνε για ανεγκέφαλους.
Το μήνυμα του προέδρου Γιάννη Ζουρνά λέει τα παρακάτω:

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας,

Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης είναι ένας φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συστήθηκε το 1970 από μερικούς δήμους και κοινότητες του νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαχειριστεί τα αστικά απορρίμματα.

Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να πληροφορηθείτε για όλες τις δραστηριότητες του Συνδέσμου που δεν περιορίζονται στα στενά όρια της διαχείρισης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που λειτουργεί στην περιοχή των Ταγαράδων και καλύπτει προς το παρόν ολόκληρο σχεδόν το νομό μας, αλλά επεκτείνονται και στους κρίσιμους τομείς της Ανακύκλωσης και της γενικότερης Προστασίας του Περιβάλλοντος.

…………………………

Με τη δημιουργία του πρώτου ελεγχόμενου ΧΥΤΑ στην περιοχή των Ταγαράδων βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση, όμως οριστική και αποδεκτή περιβαλλοντικά λύση θα δοθεί μόνον με την κατασκευή και λειτουργία του νέου - σύγχρονου - ΧΥΤΑ που έχει σχεδιάσει και είναι έτοιμος να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος ΟΤΑ στην περιοχή Μαυρορράχη του δήμου Λαχανά.

[περισσότερα στον σύνδεσμο: http://www.anakyklosi.gr/]


Που το είδε το ΧΥΤΑ στους Ταγαράδες κανείς δεν ξέρει. Θα μας τρελάνουν.
Οι Ταγαράδες είναι ένας παράνομος σκουπιδότοπος.
Αν οι Ταγαράδες ήταν ΧΥΤΑ θα έπρεπε να πλησιάζουν λιγάκι το παρακάτω:

Ιδανική Περίπτωση ΧΥΤΑ

  • Πυθμένας που αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις συμπυκνωμένου πηλού και πλαστικών μεγάλης πυκνότητας.
  • Δίκτυο διάτρητων σωλήνων στα ενδιάμεσα των στρώσεων.
  • Γεωτρήσεις από τις οποίες ελέγχονται τα υπόγεια νερά της περιοχής για πιθανή μόλυνση
  • Διάστρωση και συμπυκνωση απορριμμάτων
  • Κάλυψη απορριμμάτων με χώμα
  • Σωλήνες για συλλογή μεθανίου
  • Παραγωγή ηλεκτρισμού από μεθάνιο
  • Σφράγισμα με συνεχή αδιάβροχη στρώση αργίλου
  • Περιμετρικός στραγγιστήρας για νερά βροχής

-o-

Ιστορία της φωτιάς
(a brief story of the fire όπως την αντιλαμβάνομαι)




Φωτιά ξεσπά στους Ταγαράδες.
Τι είναι οι Ταγαράδες; Είπαμε. ΧΥΤΑ δεν είναι. Σκουπιδότοπος είναι, για να λέμε τα πράγματα απλά.
Πως ξέσπασε η φωτιά; Λέγεται ότι κάποιοι [ποιοι;] προσπαθούσαν να συλλέξουν μεθάνιο από τον σκουπιδότοπο, τρυπώντας καθέτως την σωρό των σκουπιδιών. Αυτό προκάλεσε για κάποιο λόγο έκρηξη και έτσι προκλήθηκε φωτιά. Ακόμα και να μην συνέβει έτσι όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ταγαράδες δεν είναι ΧΥΤΑ και έτσι ήταν πολύ πιθανό να ξεσπάσει πυρκαγιά όπως άλλωστε είχε συμβεί και στο παρελθόν και αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει μάλλον και στο μέλλον.
Πως λειτουργούσαν οι Ταγαράδες. Οι στοιχειώδεις προδιαγραφές λένε, κάποια μέτρα σκουπίδια και μετά ίδια μέτρα χώμα. π.χ. 4 μέτρα σκουπίδια και μετά 4 μέτρα χώμα και ξανά 4 μέτρα σκουπίδια, 4 μέτρα χώμα και πάει λέγοντας. Στους Ταγαράδες η κατάσταση είχε ως εξής: 4 μέτρα σκουπίδια [λέμε τώρα], μια επίστρωση χώματος λίγων εκατοστών ώστε να πατάνε τα μηχανήματα και τα σκουπιδιάρικα.
Ποιο θα ήταν το όφελος αυτής της τακτικής - προδιαγραφής; Ότι ακόμα και αν έπαιρνε φωτιά κάποιο σημείο της χωματερής θα περιοριζόταν λόγω του χώματος μεταξύ των ζωνών χώματος.
Έτσι λοιπόν όχι μόνο πήρε φωτιά η χωματερή αλλά καίγονταν μέχρι και 60 μέτρα βάθος. Εκτός αυτού και ο λόγος είναι προφανής, τα σκουπίδια πέσανε με ορμή [ταχύτητα * μάζα] πάνω στα διασταλάζοντα υγρά από ζουμιά και στραγγίδια
σκουπιδιών. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα λήμματα αυτά να διαχυθούν σε απόσταση πολλών χιλιάδων μέτρων, σε χωράφια και σε σπίτια ακόμα [υπόγεια γέμισαν βρομόνερα προφανώς μολυσμένα]. Τις συνέπειες θα τις πούμε παρακάτω.
Περνάμε στην πυροσβεστική. Δεν ρίχνει αφρό. Περιορίζει την φωτιά στα όρια της χωματερής και την αφήνει να καίει. Η δικαιολογία της πυροσβεστικής ήταν ότι δεν μπορούσαν να ρίξουν αφρό. Άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι ο αφρός ήταν ακριβός για να σβήσει την φωτιά. Δεν πα να καίγεται δηλαδή;
Άσε που εν τέλει άφησαν μόνο 2 οχήματα. Καμία προσπάθεια μετά τον περιορισμό της φωτιάς στην χωματερή. Άκου να δεις…
Και το κορυφαίο είναι ότι τα αεροπλάνα που πετούσαν νερό το έκαναν μόνο όταν πολιτικοί φορείς και κανάλια μετέβαιναν στο χώρο της χωματερής.
8 μέρες καίγονταν οι Ταγαράδες και κανένας μιλιά. Ποιος κανένας;

Πρόεδρος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς. Υπεύθυνος της κατάστασης, κάνει διακοπές στην Χαλκιδική.
Ο Ψωμιάδης κατηγορεί και ρίχνει ευθύνες στον ΟΤΑ. Και λέει πως δεν είναι δική του ευθύνη επίσης. [Όταν πήρε χαμπάρι ότι τον κράξαν όλοι, έτρεχε στην Κασσάνδρα να δει αν καίγεται. Μέχρι τους Ταγαράδες δεν μπορούσε να πάει; Αλλά τον φάγαν τα κουμπαριλίκια φαίνεται και οι Πανάγοι]
Ο Παπαγεωργόπουλος βγαίνει στην τηλεόραση και δηλώνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη. Ήθελα να ήξερα που πετάει τα σκουπίδια του ο Δήμος Θεσσαλονίκης;
Και φτάνουμε και στον δικό μας [λέμε τώρα] Γραμμένο, ο οποίος κοιμόταν του καλού καιρού ή έκανε ότι κοιμόταν του καλού καιρού.

Τα κανάλια. 8 μέρες καίγονταν οι Ταγαράδες. Ούτε κουβέντα στη αρχή. Μόλις κατάλαβαν ότι μπορούν να βγάλουν ψωμί από την υπόθεση όρμηξαν. Και τότε μόλις όρμηξαν τα κανάλια, όρμηξε και ο Ψωμιάδης, το παιδί του λαού [λέμε τώρα]. Να δηλώσει τι; Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Δήλωσε ότι ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους που υποφέρουν από τις συνέπειες της φωτιάς. Ήρωας βγήκε ο λαϊκιστής. Εκεί καταντήσαμε.
Μετά ένας-ένας άρχισαν να βγαίνουν και να δηλώνουν την συμπαράσταση και το ενδιαφέρον τους.
Εκτός από έναν. Γραμμένος. Ακόμα και εκεί δεν κατάλαβε τίποτα.

Καθηγητής του ΑΠΘ έβγαλε λίστα με τις συνέπειες της φωτιάς και με τρόπους προστασίας. Αυτά πρότεινε να μοιραστούν σε όλους τους δημότες από κάθε δήμο. Το περιεχόμενο το παραθέτω παρακάτω από τα φυλλάδια που μοιράσαμε ως Κρουσίδα Γη. Γιατί, για φανταστείτε, ο δήμαρχος δεν είχε την ευαισθησία να ενημερώσει τους δημότες για τους κινδύνους. Και όχι μόνο αυτός αλλά και η αντιπολίτευση και οι φερόμενοι ως υποψήφιοι δήμαρχοι, ούτε μίλησαν ούτε φάνηκαν σε καμία συγκέντρωση που γίνονταν κατά περιόδους. [μετρημένοι στα δάχτυλα δημότες Επανομής συμμετείχαν].
Και όχι μόνο αυτό αλλά πήγαν και πετούσαν τα σκουπίδια της Επανομής ΠΟΥ; Στον υδροβιότοπο.
Τι ήταν και τι είναι λοιπόν οι Ταγαράδες;
Είναι ένα οικολογικό πρόβλημα; Είναι.
Αλλά είναι και κοινωνικό και πολιτικό το πρόβλημα, και χρειάζεται άμεση λύση από εμάς για εμάς.
Δύο φορές έχει ξεσπάσει φωτιά στους Ταγαράδες. Και έχει ξεχαστεί και τις 2 φορές. Τέρμα πια όμως.

-o-

Συνέπειες που όλοι θα ξεχάσουμε(-νε)
(ή Οι Ταγαράδες σβήσανε, οι διοξίνες μένουν)



Περιττό είναι να πούμε τα αποτελέσματα της φωτιάς αυτής. Αρκεί να πούμε ότι κάθε μέρα απελευθερώνονταν τρεις φορές περισσότεροι ρύποι απ’ ό,τι κατά την καύση όλων των απορριμμάτων της Δανίας σε ένα χρόνο!

Η μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στη χωματερή των Ταγαράδων συγκαταλέγεται σαφέστατα στα ονομαζόμενα επεισόδια ρύπανσης. Οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και στην υγεία αναμένεται να είναι σημαντικές τόσο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς όσο και μετά από αυτήν.
Το πρώτο βασικό δεδομένο είναι ότι η ανοικτή καύση των σκουπιδιών (δηλ. καύση σε ανοικτό αέρα) είναι η χειρότερη από όλες τις καύσεις, εξαιτίας των συντριπτικά μεγαλύτερων ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και από εκεί διασπείρονται στο έδαφος και στα νερά.
Τα κύρια καύσιμα συστατικά των απορριμμάτων είναι χαρτί, πλαστικό, ξύλο, δέρμα, καουτσούκ.

Τα απορρίμματα αυτά, όταν καίγονται, εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα αέριους ρύπους όπως: διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2), μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), μονοξείδιο του άνθρακα (CO), διοξείδιο του άνθρακα (CO2), διοξείδιο του θείου (SO2), αμμωνία (NH3), υδροχλωρικό οξύ (HCl), υδροφθορικό οξύ (HF), υδρογονάνθρακες (HC).
Εκτός από αυτά τα αέρια, εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα σωματίδια και ιπτάμενη τέφρα, που αποτελούν μεγάλο μέρος των συνολικών εκπομπών.
Η ιπτάμενη τέφρα συνίσταται σε ποσοστό άνω του 70% από ανόργανες ύλες. Μεταξύ αυτών έχουν βρεθεί βαρέα μέταλλα όπως χρώμιο (Cr), νικέλιο (Ni), μόλυβδος (Pb) κλπ.
Στα σωματίδια και στην ιπτάμενη τέφρα περιλαμβάνονται και οργανικές ενώσεις, που αν και βρίσκονται σε μικρές ποσότητες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία εξαιτίας της τοξικότητάς τους. Περισσότερες από 100 οργανικές ενώσεις έχουν βρεθεί στις εκπομπές από καύση σκουπιδιών. Μερικές από αυτές είναι: πολυχλωριωμένες διβενζο-διοξίνες (PCDD), πολυχλωριωμένα διβενζο-φουράνια (PCDF), πολυχλωριωμένες φαινόλες, πολυχλωριωμένα βενζένια, φθαλικοί εστέρες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ).
Ειδικότερα, οι διοξίνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Είναι τοξικές, μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις και τερατογενέσεις. Είναι ιδιαίτερα σταθερές στο περιβάλλον και έχει βρεθεί ότι στις περιοχές που εκπέμπονται, διασπείρονται στο έδαφος, στις καλλιέργειες, στα θηλαστικά, στα νερά και στα ψάρια των περιοχών, που θα δεχθούν επιβάρυνση. Το ίδιο ισχύει και για τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι ουσίες καρκινογόνες και μεταλλαξιγόνες.

[μέρος άρθρου που δημοσίευσε η ΠΑΝΔΟΙΚO]

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Τις άμεσες συνέπειες τις μάθαμε από τις εφημερίδες. Το πρόβλημα (και αυτό αποτελεί γενικότερο πρόβλημα) είναι ότι ξεχνάμε γρήγορα και εμείς και τα ΜΜΕ και οι αρμόδιοι…και κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό.

Κανούλας Δημήτρης


2 σχόλια:

Grigsgr είπε...

Δεν πιστεύω οτι χρειάζονται σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

και όμως χρειάζονται...

Το άρθρο σωστά αναφέρει την κατάσταση, κάνει όμως ένα τραγικό λάθος, εξυμνώντας τους ΧΥΤΑ, οι οποίοι αποτελούν λύση της δεκαετίας του 60-70 για την ευρώπη και έχουν οριστικά εγκαταλειφθεί. Ο σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος μιλάει για ολοκληρωμένη διαχείρηση και ανακυκλωση.

Βέβαια, δεδομένης της κατάστασης στους Ταγαράδες και του εφιάλτη που ζείτε, είναι λογικό να σας φαίνεται ο ΧΥΤΑ ένα άπιαστο όνειρο, αλλά ποτέ μην ξεχνάτε ότι και ο ΧΥΤΑ αποτελεί οικολογική καταστροφή πρώτης τάξης. Σε καμία περίπτωση μην απαιτήσετε τη μετατροπή της χωματερής σας σε ΧΥΤΑ. Διαφορά δεν θα δείτε, άλλωστε το έδαφος και υπέδαφός σας είναι ανεπανόρθωτα μολυσμένο. Αντ' αυτού απαιτήστε την εφαρμογή της ανακύκλωσης και την αποκατάσταση της χωματερής σας.

Αξίζετε πολύ περισσότερο από τη δημιουργία μιας τρύπας, έστω και στεγανής, έστω και αν αυτή θα διαθέτει σωληνώσεις για να φεύγουν τα στραγγίσματα. Μην επιτρέψετε στους πολιτικάντηδές σας να λύσουν το πρόβλημα με τον πιο φθηνό και γρήγορο γι αυτούς τρόπο, δημιουργώντας ΧΥΤΑ.

Αξίζετε πολύ περισσότερα, διεκδικήστε τα.

Ενας από τη μαρτυρική Λευκίμμη, Κέρκυρα