Παρασκευή 21 Ιουλίου 2006

Οικιστική Ανάπτυξη της Επανομής

του Τζίνα Θοδωρή


Ο καιρός της αντιπαροχής

Φαίνεται πως έφτασε και για την Επανομή ο καιρός για οικιστική ανάπτυξη. Η συμπαθής τάξη των εργολάβων έχει αφιχθεί για τα καλά στην περιοχή μας έτοιμη (από καιρό άλλωστε) να προσφέρει τις υπηρεσίες της με το σύστημα της αντιπαροχής. Παράλληλα τυχεροί ιδιοκτήτες γης – οικοπεδούχοι πλουτίζουν ή εξασφαλίζουν τα παιδιά τους ή έτσι νομίζουν. Φυσικά το σκηνικό διαμορφώνεται χωρίς καμιά από τις στοιχειώδεις υποδομές (κράσπεδα, δρόμοι, δίκτυα κλπ). Η απουσία του Δήμου και της Πολιτείας είναι ολοφάνερη. Ως συνήθως στην Ελλάδα σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπροστά πάει το κάρο και πίσω το άλογο.

Τίποτα δεν έχουμε διδαχθεί από την πρόσφατη πολεοδομική ιστορία μας. Που οδήγησε το σύστημα της αντιπαροχής και της πρωθύστερης δόμησης τις Ελληνικές πόλεις; Τι έγινε στα διπλανά μας χωριά; Μικρές Αθήνες παντού. Άσχημες και αποπνικτικές πόλεις, άθλια χωριουδάκια και ασυνάρτητη επαρχία επιβεβαιώνουν τη θέση που λέει: «η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα, με τις πιο άσχημες πόλεις». Αλλά και από την σκοπιά της οικονομικής αξίας και αυτή με την πάροδο του χρόνου βαίνει μειούμενη.

Σίγουρα η Επανομή δεν ήταν κάποιος οικισμός απαράμιλλης αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Ωστόσο η αραιή και χαμηλή δόμηση, το όποιο πράσινο, κάποια παλιότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής και τα λίγα νεοκλασικά, ακόμη και αυτή η οδική αναρχία έδιναν ένα χρώμα και ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στον τόπο. Η φυσιογνωμία αυτού του τόπου βλέπουμε να αλλοιώνεται τον τελευταίο χρόνο και αυτό γίνεται μάλλον προς το χειρότερο και πιστεύω χωρίς προστιθέμενη αξία μακροπρόθεσμα .

Ένα ακόμη προάστιο προστίθεται στο χορό της ομοιομορφίας που έχει στηθεί πέριξ της Θεσσαλονίκης. Απηυδισμένοι δανειολήπτες προσπαθούν να αποδράσουν από την τσιμεντούπολη αναζητώντας ποιότητα ζωής σε προσιτή τιμή. Αντί για ποιότητα όμως σε λίγο καιρό αυτό που θα αντιμετωπίσουν και πάλι είναι τα προβλήματα της πόλης: έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, προβλήματα κυκλοφορίας και πάρκινγκ, διπλοβάρδιες στα σχολεία κλπ ενώ ταυτόχρονα θα απουσιάζουν βασικές υποδομές: αποχέτευση, δρόμοι, πεζοδρόμια, συγκοινωνίες κλπ.

Φυσικά και αναγνωρίζω ότι υπάρχει οικιστική πίεση, όπως υπάρχουν και μεγάλα οικονομικά προβλήματα για πολλούς Επανομίτες, αλλά και συμφέροντα, και τώρα παρουσιάζονται κάποιες ευκαιρίες. Επίσης δεν πιστεύω ότι πρέπει να φρενάρουμε την ανάπτυξη για χάρη μιας στείρας παράδοσης, ή μιας θολής περιβαλλοντολογίας ή μιας μη ανταγωνιστικής γεωργίας. Τα προβλήματα όμως μπορούν να είναι και ευκαιρίες, αν υπάρχει σχέδιο και βούληση για την αντιμετώπιση τους. Το ζητούμενο λοιπόν για την Επανομή είναι πως θα διαχειριστεί το πρόβλημα ή την ευκαιρία της νέας ανοικοδόμησης ώστε να επιτευχθεί τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό όφελος. Να αυξηθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση τόσο σε παλιά όσο και σε νέα επαγγέλματα, και να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής παλαιών και νέων κατοίκων.

Η συνέχεια του κειμένου στη σελίδα : http://epanominews.googlepages.com/oikistiki.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: