Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Το χρονικό μιας παράστασης

Η παράσταση στο δημοτικό θέατρο Επανομής, την περασμένη Παρασκευή (27/5), ήταν ομολογουμένως καλοστημένη. Η παράσταση (συγκέντρωση) του δημάρχου, δεν γνωστοποιήθηκε καθόλου ούτε από την τοπική αρχή, ούτε από τον οργανωτή. Οι φορείς που αποφάσισαν να ενδώσουν στην πρόταση του δημάρχου, είχαν κατά νου την άδολη άποψη ότι δεν θα υπήρχε ουσιαστική διαφορά στην κοινοποίηση και στο περιεχόμενο της δικής του συγκέντρωσης. Έτσι, παρά την προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από το συντονιστικό να μαθευτεί η συγκέντρωση, οι θεατές της παράστασης ήταν λιγοστοί. Αυτή η μεθόδευση προμήνυε και το περιεχόμενο των προτάσεων του δημάρχου.
Πράγματι, σε μια διεξοδική πρωτομιλία για το ιστορικό του έργου της αποχέτευσης με ημερομηνίες, χάρτη βόθρων της περιοχής και λεπτομέρειες για σημαντικές συνεδριάσεις, καθοριστικές για το έργο, δεν μας είπε απολύτως τίποτα επί της ουσίας και δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα από αυτά, που προ καιρού του είχαν τεθεί. Στην δευτερολογία του μόνο, επανέλαβε τις ίδιες προτάσεις που μας είχε πει και στις 16 Φλεβαρη, πράγμα που παραδέχτηκε και ο ίδιος σε σχετική επισήμανση που του έγινε. Οι τρόποι χρηματοδότησης που ανέφερε είναι:

  1. Περιμένει απάντηση από μικρή τράπεζα για μικρό δάνειο, ενώ όπως ανέφερε είχε αρνητικές απαντήσεις από 4 άλλες τράπεζες.
  2. Από ανείσπρακτους λογαριασμούς ύδρευσης 1.400.000 ευρώ (τον Φλεβαρη ήταν μόνο 1.000.000)..
  3. Η προείσπραξη των τελών σύνδεσης. Θα μας κάνει και έκπτωση 20-30%, λες και τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, είναι σαν τα αγγουράκια της λαϊκής.
Ο 1ος τρόπος αποκλείστηκε εξ αρχής από τους ίδιους τους αντιδημάρχους που επιτέθηκαν στον κ.Μαυροματη όταν την έθεσε σαν πιθανή και δυνατή λύση να μπει ο δήμος εγγυητής για δάνειο. Ο 2ος, στο βαθμό που το ποσόν είναι πραγματικό, δεν έχουν παρά να το μαζέψουν και να μη το θέτουν σαν πιθανό τρόπο χρηματοδότησης, γιατί στην τελική μας προσβάλλει κιόλας. Όσο για τον 3ο τρόπο, είναι λογικό νομίζω να αρνηθεί κάποιος να πληρώσει προκαταβολικά για μια σύνδεση όταν δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα λειτουργήσει τελικά. Γεγονός πάντως είναι ότι δεν μας διασφάλισε με κανένα από τους παραπάνω τρόπους ότι το έργο θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και η επανάληψη των ίδιων προτάσεων της δημοτικής αρχής μας οδηγεί αβίαστα στα παρακάτω συμπεράσματα:
  1. Ότι για 3 μήνες δεν κανανε τίποτα για το πρόβλημα
  2. Είναι άγνωστο αν και πότε θα τελειώσει η α’ φάση του έργου και το δράμα των επανομιτων.
  3. Είναι επίσης άγνωστο αν, πότε και πως θα ολοκληρωθεί η β’ φάση.
Περιττό εδώ να πούμε ότι δεν λέχτηκε τίποτα περισσότερο που δεν θα μπορούσε να ειπωθεί 5 μέρες νωρίτερα στην συγκέντρωση των φορέων.
Ο πρώην δήμαρχος κινήθηκε στον ίδιο ρυθμό με τον νυν. Αφού ανάφερε λεπτομερώς τις δυσκολίες για την εκτέλεση του έργου, έμεινε εκεί και δεν μας εξήγησε γιατί δεν φρόντισε να ολοκληρωθεί το έργο στο 2010, όπως έπρεπε, ούτε μας ανέφερε για την γέννηση του χρέους, ερωτήματα που του είχαν τεθεί από τους φορείς. Βέβαια ούτε ο νυν δήμαρχος άφησε κάποια υπόνοια για τα πεπραγμένα του πρώην.
Η ομιλία του υποφαινόμενου, προσπάθησε να αναδείξει τις μεθοδεύσεις, την έλλειψη προτάσεων και τελικά την αναξιοπιστία της δημαρχιακής αρχής αφού δεν κράτησε καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε πριν και μετά τις εκλογές. Επίσης έγινε αναφορά στον ρόλο των εκλεγμένων εκπροσώπων μας στα πλαίσια μιας δημοκρατικής τοπικής κοινωνίας. Είναι αλήθεια ότι η παρουσία των φορέων ήταν υποτονική, γιατί αρκετοί προτίμησαν να απαξιώσουν τον δήμαρχο, μετά την δική του απαξίωση στην συγκέντρωση των φορέων. Αυτό είναι κατανοητό, όσο και αν θεωρείται λανθασμένο.
Τέλος, νομίζω ότι πρέπει να πούμε κάτι και για την ομιλία του συμπαθούς, κατά τα άλλα, κ.Κούτουκα που μας είπε τόσο ότι δεν πληρώνουμε εμείς τα περισσότερα δημοτικά τέλη, όπως ισχυριζόμαστε, αλλά ότι ήμαστε και κακοπληρωτές. Την απάντηση θα την βρει στην σελίδα 4 της νεοεμφανιζόμενης τοπικής εφημερίδας «Τα ΝΕΑ του Θερμαϊκού», όπου τα δημοτικά τέλη του Θερμαϊκού είναι 1.955.897 ευρώ ενώ της Επανομής 1.882.733,35 ευρώ, με τους μισούς σε αριθμό κατοίκους. Τα στοιχεία αυτά, είναι πολύ πιθανόν, να προέρχονται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου της οποίας προΐσταται. Επίσης στην ίδια σελίδα στην δεύτερη παράγραφο του άρθρου αναφέρεται: « Ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε πως δυο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα δεν είναι δηλωμένα μόνο στην Περαια. Άρα ο δήμος εισπράττει πολύ λιγότερα από αυτά που παρέχει..». Τα στοιχεία αυτά αν δεν τα διαψεύσει η δημοτική αρχή, καλά θα κάνει ο κ.Κούτουκας να πάρει πίσω τις δηλώσεις του.
Όσο για το πρόσφατο άρθρο του κ. Λαζαρίδη στην ιστοσελίδα του, όπου αναφέρεται εκτενώς στα τεκταινόμενα της παράστασης, έχω να πω μόνο τούτο: Όταν, σαν αντιδήμαρχος τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, αποκτήσει ρόλο και περιεχόμενο η ιδιότητα του στην Επανομή, τότε ίσως θα μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που συντελείται εδώ, από το σταμάτημα του έργου της αποχέτευσης και της μη ασφαλτόστρωσης των δρόμων. Και οι ζημίες δεν είναι μόνο οικονομικές.
Από κει και πέρα, πιστεύω ότι θα ήταν καιροσκοπισμός από την μεριά μας, φορείς και δημότες, αν η κίνηση μας αυτή σταματούσε εδώ. Τα ελάχιστα ψίχουλα που μας έριξαν, δεν αρκούν να καλύψουν την απαίτηση μας για απαντήσεις που δεν πήραμε, την αγωνία μας για το «τι μέλει γενέσθαι» και την υπομονή μας για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ζωής μας. Η συνέχεια της προσπάθειας πρέπει να γίνει ακόμη πιο οργανωμένα, να συμμετέχουν ευρύτερα στρώματα πολιτών, κυρίως της νεολαίας αλλά και των νέων δημοτών. Να περάσει μια περίοδος ανασυγκρότησης μας και στο βαθμό που η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, να ορίσουμε μια νέα κινητοποίηση, όποιας μορφής, όπου θα γίνει το ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Η σημερινή μας αγανάκτηση πρέπει να γίνει κινητήρια δύναμη για νέες εξελίξεις στην τοπική μας κοινωνία.

Κώστας Λυκεσάς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mallon to 1.400.000 den isxyei dioti xreonoun posa pou kamia sxesi den exoun me to ti anagrafontai sta idrometra.
To diko mou grafei 320 kybika kai mou eirthe logariasmos 630!!
Apateones...
den yparxei kamia elpida,
den mas aksizei tipota perisotero