Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Για τα δημοτικά τέλη

11/3/2009

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Για τα δημοτικά τέλη

Τα δημοτικά τέλη είναι μια ακόμη φορολογία που την αποφασίζει και την εφαρμόζει ο δήμος, προκειμένου να παρέχει στους δημότες υπηρεσίες φωτισμού και καθαριότητας. Ο νόμος 1828/89 του παρέχει αυτό το δικαίωμα και του δίνει την ελευθερία, σε λογικά πλαίσια, να καθορίσει το υψος της χρέωσης. Επειδή όμως τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, οφείλει κάθε φορά ο δήμος να αναφέρει σε ποια συγκεκριμένα έργα δαπανώνται αυτά τα χρήματα των δημοτών και έχει την ευθύνη για την ορθολογική και παραγωγική διαχείριση τους.

Ο δήμος μας, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του περασμένου έτους αποφάσισε υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών, της τάξης του 75%, στα πλαίσια μιας «δικαιότερης» πολιτικής χρέωσης των πολιτών εντός και εκτός οικισμού. Η αύξηση αυτή, μοναδική ίσως στην ελληνική επικράτεια, ξεπερνά όχι μόνο τα όρια της νομικής εξουσίας του δήμου, αφού είναι καθαρή φορολογία και όχι ανταπόδοση, αλλά υπερβαίνει και τα οικονομικα περιθώρια αντοχής των νοικοκυριών και πολύ περισσότερο των επαγγελματιών που επιβαρύνονται με μια σειρά πρόσθετων φόρων και τελών.

Φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητό, ότι η άσκηση οικονομικής πολιτικής στα δημοτικά πράγματα δεν είναι μια απλή προσθαφαίρεση. Η εύκολη λύση είναι να φορτώσουμε τα ελλείμματα του δήμου στις πλάτες των πολιτών. Στο επιχείρημα, που ακούμε επι σειρά ετών, ότι ο δήμος δεν έχει έσοδα, απαντάμε ως εξής:
  1. Διεκδικείστε χρήματα από την κεντρική εξουσία. Οι πολίτες πληρώνουν και με το παραπάνω τους φόρους στο κράτος για να τους παρέχει ο δήμος αυτές τις υπηρεσίες. Αν το κράτος δεν δίνει χρήματα στους ΟΤΑ, κινητοποιηθείτε σ`αυτη την κατεύθυνση.
  2. Χτυπηστε την εισφοροδιαφυγη. Κάθε χρόνο υπάρχει αδυναμία συγκέντρωσης οφειλών προς τον δήμο.
  3. Διαχειριστείτε σωστά τα χρήματα των πολιτών. Δεν μπορεί γειτονικός δήμος με ίδιο και περισσότερο πληθυσμό να χρειάζεται τα μισά χρήματα για την καθαριότητα απ`οτι εμείς.
  4. Αξιοποιείστε το ανθρώπινο δυναμικό του δημου. Ενώ το υπαλληλικό προσωπικό του δήμου ειναι υπεράριθμο οι εργασίες εκτελούνται από εργολάβους.
Για τους επαγγελματίες η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Τα δημοτικά τέλη αυξάνουν το κόστος ζωής και μειώνουν το εισοδημα. Αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα τους. Το κοστος αυτό, στο βαθμό που μετακυλιεται στους καταναλωτές, αυξάνει τις τιμές των αγαθών και των προσφερομενων υπηρεσιών και η αγορά της Επανομής που είναι ηδη βεβαρημένη, θα γίνει η ακριβότερη της περιοχής και όχι μόνο. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μείωση των καταναλωτών και επισκεπτών στην τοπική αγορά και κατά συνέπεια, τα εμπορικά καταστήματα, η λαϊκή αγορά, τα καταστήματα εστίασης, κλπ, θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό.

Σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική κρίση μαστίζει όλες τις οικονομίες του κόσμου, που το φάντασμα της ανεργίας πλανάται από πάνω μας, που η ακρίβεια ξεσηκώνει φωνές διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, που οι περισσοτεροι δήμοι είτε μειώνουν τα τέλη, είτε τα παγώνουν, είτε ,στην χειρότερη περίπτωση, τα αυξάνουν στο υψος του πληθωρισμού, ο δικός μας δήμος ψηφίζει αυξήσεις εξωφρενικές. Ενώ θα περίμενε κανεις, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η δημοτική αρχή να σταθεί στο πλάι των πολιτών και να πάρει μέτρα στήριξης, αυτοί στεκονται απέναντι μας με αποφάσεις φορομπηχτικές.

Ο σύλλογος επαγγελματιών και βιοτεχνιών του δήμου Επανομής καταγγέλλει και στιγματίζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για παράλογες και ανάλγητες αυξήσεις των δημοτικών τελών και καλεί μαζί με τους επαγγελματίες και όλο τον κόσμο του δήμου Επανομής να μην γίνει αποδεκτή η εφαρμογή αυτών των αυξήσεων και το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα στην ανάκλησή τους.

Το ΔΣ του συλλογου

7 σχόλια:

par...alogos είπε...

Επειδή δεν γνωρίζω αν συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο [μάλλον...], θα με ενδιέφερε να ακούσω την άποψη κάποιου "τοπικού άρχοντα" της δημοτικής αρχής, για το πως δικαιολογείται μια τέτοια [75%] αύξηση στα τέλη και επίσης για το όλο ζήτημα της διαφάνειας.

Επίσης θα ήθελα να ξέρω αν μιλάμε για μη νόμιμη πράξη ή για μια νόμιμη αλλά παράλογη πράξη;


Αλλά τέλος πάντων, οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές [όσο δύναμαι να ξέρω λόγω ηλικίας] έχουν δείξει [χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε απολύτως το πως και το γιατί, αλλά βλέποντας εκ του αποτελέσματος] ότι "ξοδεύουν" τα χρήματα με τόση ευκολία, άνεση και προς κατευθύνσεις που δεν είναι καθόλου γνωστές... Ή ακόμα κι όταν είναι, πάλι είναι ανεξήγητοι [βλέπε απευθείας αναθέσεις [???] που γίνονται τάχα για συντόμευση κάποιου έργου].

Εδώ ένα κακόγουστο συντριβάνι έφτιαξαν και τα χρήματα που ξόδεψαν έφταναν για να χτιστεί ολόκληρη η waterland...

Δημήτρης Γ. Κανούλας

Ανώνυμος είπε...

καλά δεν βρέθηκε ενας δημότης να προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες
να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη΄?
Λίγη αριστερά δεν βλάπτει.

par...alogos είπε...

Αν και θεωρώ ότι τον ρόλο αυτόν τον παίζει η αντιπολίτευση. Αλλιώς ποιός ο ρόλος της;

Δημήτρης Γ. Κανούλας

θανασης σαραφης είπε...

παγια τακτικη του δημου επανομης επι δημαρχιας κ. οικονομιδη.Η εισφορα των τελων να αποτελει εσοδο-φορολογια του κατοικου για καλυψη αλλων αναγκων υποτιθεμενων και μη.Στην προκειμενη περιπτωση η ελευση των επομενων εκλογων εδωσαν το εναυσμα για να θεωροτικολογισουν για αυτο που μεχρι τωρα ελεγαν διαφορα κοστους.Η κοστολογηση των πραγματικων τετραγωνικων.δηλαδη ξεχασαν οτι απο την αρχη της θητειας επι τρια ετη εχουμε αυξηση,35% το 2007,15% το 2008 και το 2009 χαμος.η μειωση του συντελεστη στα νοικοκυρια ειναι δημιουργικη λογιστικη για την περιφερεια.πρεπει να απαντησει η πλειοψηφια γιατι θεωρει οτι οι εκτος οικισμου δηλωνουν τα πραγματικα μετρα.γιατι ο εργολαβος δεν μειωσε το κοστος.ΓΙΑΤΙ δεν πριμοδοτει την μειωση των σκουπιδιων και συνεχιζει αυτη την ανοητη λογικη οτι ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ.αυτα γιατι ξεκινησαμε για σχολιο.ΚΑΙΡΟΣ για συλλογο πολιτων γιατι μας θεωρουν ανυπαρκτους.

epanomitis είπε...

βρισκω και γω με τη σειρα μου το μετρο της υπερογκης αυξησης των δημοτικων τελων απαραδεκτο ιδιαιτερα την εποχη που η επαγγεματικη ανυσηχια του κοσμου ειναι κατα πολυ μεγαλυτερη.
Οταν πληρωνω για εκκενωση ιδιωτικων αποβλητων (βοθρο) 500 ευρο ετησιως και εχω ενα χαλια νερο βρυσης για ποση, οπου αναγκαζομαι να πληρωνω αλλα τοσα λεφτα για εμφιαλωμενα. Το 75% που κολλαει;;;;
Και ενα ερωτημα. Εγω τα γραφω, τα διαβαζει κανενας απο τους αρμοδιους, ενημερωνονται οι αρμοδιοι επαρκως για τη δυσανασχετηση του κοσμου της επανομης;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Παιδιά, το ζήτημα "δημοτικά τέλη" είναι μια πολύ πικρή ιστορία που αφορά όλη τη χώρα!
Οι δημαρχαίοι εκμεταλλεύονται το γεγονός πως τα τέλη εισπράττονται μέσω ΔΕΗ κι αποφασίζουν αυξήσεις αστρονομικές!
Φυσικά, αν έστελναν χωριστό λογαριασμό, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά καθώς οι δημότες θα επαναστατούσαν... άσε που πολλοί θα αρνιόταν να πληρώσουν υπέρογκες αυξήσεις χωρίς καμία βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών...

cookie είπε...

εγω αυτό που ξέρω είναι οτι μετοικησα σε ενσ δήμο πριν απο 4 χρόνια με την ελπίδα οτι θα έβρισκα έναν τόπο να μεγαλώσω ήσυχα και όμορφα το παιδί μου.Το μόνο που βρήκα ήταν ένας τέράστιος δήμος με φοβερά πλεονεκτήματα και απαράδεκτη νοοτροπία των διοικούντων.Αλήθεια αμαρωτιέμαι αυτοί οι άνθρωποι αγαπάνε τον τόπο τους?Αυξάνουν τα τέλη με απίστευτη ευκολία αλλά ζούν μεσα στην βρώμα και στην απόλυτη κατάντια (ΔΕΝ ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ πχ περιοχη γήπεδο ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ πχ Αγ Αργύριος ΔΕΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΝΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ....ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ )Το μόνο λοιπόν που τους ενδιαφέρει είναι η "μουλωχτή" αυξηση των τελών με ποιο σκοπό να δαπανήσουν και άλλα για ομάδες χορωδίες και άλλες αηδίες που δημοσιυτηκαν πρόσφατα στην τοπική εφημέριδα?τέλος για να συμμαζευτεί ένας δήμος δεν χρειάζονται ΧΡΗΜΑΤΑ χρείαζεται ΔΙΑΘΕΣΗ και τα πιο φτωχά σπίτια είναι νοικοκυρεμένα κυριοι...........................