Κυριακή 1 Ιουλίου 2007

Γενικό Πολεοδομικό Σύστημα Επανομής


Είχαμε πει ότι θα παρουσιάσουμε στο blog το χάρτη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Επανομής. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς αλλά ο τελευταίος που παρουσιάστηκε ΕΠΙΣΗΜΑ στη Β1 φάση. Αναρτήθηκε στο Δημαρχείο και τον ακολουθεί ένα λεκτικό. Δυστυχώς αυτό δεν το έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή. Μόλις το βρούμε θα το βάλουμε κι αυτό.

Ο χάρτης είναι προς συζήτηση αλλά περιέχει γενικές κατευθύνσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Προβληματιστείτε και διαφωνήστε, κάντε προτάσεις, συμφωνήστε ή απορρίψτε τον. Όλα παίζουν ανάλογα με τα συμφέροντα.

Τα συμφέροντα είναι δυο.

Αυτών που μπαίνουν στο σχέδιο και αυτών που μένουν στο «πράσινο».

Υπάρχει και ένα τρίτο συμφέρον – μια άλλη διάσταση. Το Γ.Π.Σ. Επανομής να συζητηθεί με βάση την αναπτυξιακή προοπτική προς όφελος - αν όχι όλων – τουλάχιστον των περισσοτέρων Επανομιτών.

Το blog είναι εδώ για να καταγράφει τις απόψεις σας.



Σαράφης Αθανάσιος




Η φωτογραφία πιο πάνω είναι σε κακή ποιότητα, για λόγους βολικότητας και ταχύτητας. Για την καλή ποιότητα κάντε click στο "Χάρτης ΓΠΣ Επανομής". Για να το αποθηκεύσετε στο δίσκο σας κάνετε δεξί κλικ και μετά αποθήκευση δεσμού ως... (Save Link As...)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (ΑΥΤΑ) ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΥΟ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ. ΠΡΟΟΔΟΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΡΓΑΣΙΑ. ΣΧΕΔΙΟ - "ΤΥΧΑΙΟ". Κ.Ο.Κ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΠΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ.

Ανώνυμος είπε...

Ο τρίτος δρόμος πού είναι Άκη?Για το Γ.Π.Σ. θα μου πείς τίποτε?
Υ.Σ.Τα συμφέροντα κάνουν την πολιτική εκτός αν αναφαίρεσαι στην ιδεολογία που πάει να γίνει πολιτική προς όφελος των πολλών ή των λίγων.

Ανώνυμος είπε...

Η δική μου καταρχήν άποψη είναι η εξής (χωρίς να έχω κοιτάξει ιδιαίτερα προσεχτικά το χάρτη) :

Ο γενικότερος πολεοδομικός σχεδιασμός στην Ελλάδα νοσεί. Δημιουργεί άκρως πυκνοκατοικημένες περιοχές, δόμηση προς τα επάνω (ψηλά κτήρια), φτηνές κατασκευές χαμηλής ποιότητας.

Για την αποφυγή όλων αυτών προτείνω

(1) η επέκταση σχεδίου να καλύψει όλες τις περιοχές ΓΑ (οικιστικής καταλληλότητας) ή αν όχι όλες ένα μεγάλο ποσοστό αυτών και την ταυτόχρονη μείωση του συντελεστή δόμησης. (Παρεμπιπτόντως, με τον τρόπο αυτό τα συμφέροντα που αναφέρονται στο κείμενο τουλάχιστον εξομαλύνονται με το κόστος γης να μειώνεται σημαντικά.)

(2) την ενοποίηση των χώρων ΑΑΒ και ΓΒ και τοποθέτηση αυτών σε περιοχές που διευκολύνουν την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπως ο άξονας Θεσ/νίκη-Χαλκιδική.

(3) την επαναχάραξη των περιοχών τουριστικής ανάπτυξης. Γίνεται δουλεία με μια λωρίδα γης? Η Χαλκιδική αποτελεί και πάλι διεθνή τουριστικό προορισμό και αν είμαστε σοβαροί και θέλουμε μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά τουρισμού ο παρόν σχεδιασμός είναι αστείος. Με τζαμπατζιλίκια ούτε επενδύσεις γίνονται ούτε τα κόστη θα καλυφθούν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη,
σωστές οι επισημάνσεις σου και βασικά νομίζω οτι ικανοποιούνται με την παρούσα πρόταση. θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι:
1. η έκταση της προτεινόμενης επέκτασης είναι διπλάσια του σημερινού οικισμού και ο προτεινόμενος συντλεστής ειναι 0,3. Ικανοποιεί νομίζω και με το παραπάνω την πληθυσμιακή τάση και επίσης κάνει την πρόταση ρεαλιστική για να περάσει απο ΟΡΘ και ΥΠΕΧΩΔΕ. Ας μη ξεχνάμε οτι πρέπει να ειναι εφικτή και η υλοποίηση της πολεοδόμησης.
Επίσης ενα απο τα θετικά του σχεδίου ειναι η πρόταση για μείωση των υφιστάμενων συντελεστών δόμησης.
2. Η περιοχή ΑΑΒ (βιοτεχνικό) προσκολάται στην υπάρχουσα της Μηχανιώνας ωστε να αποτελέσουν μια ενότητα πιθανά με κοινές υποδομές. Χωροθετείται δε στο νεο-(προτεινόμενο) άξονα Μηχανιώνας-ΕΟ Χαλκιδικής. Τέλος το πιθανότερο σενάριο ειναι να γίνουμε ένας Δήμος με Μηχανιώνα στην επόμενη διοικητική ανασυγκρότηση.
3. Η ζώνη τουρισμού, εαν σ΄αυτή συμπεριλάβουμε την παραθεριστική κατοικία και την οικοανάπτυξης (μιλάμε για ζώνη πλάτους ανω του 1 χλμ) δεν νομίζω οτι ειναι μικρή.
Επιμένω οτι το σχέδιο εκτός απο καλό θα πρέπει να είναι και εφικτό γιαυτό να αποφεύγουμε τους μαξιμαλισμούς. Άλλωστε αν υπάρχει πραγματική ανάγκη το σχέδιο αναθεωρείται ανα 5ετία.

faraona είπε...

ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ.ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΝ ΣΑΡΑΦΗ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΠΑΛΑ ΚΑΠΟΤΕ ΤΙ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ?ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ?ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ.

par...alogos είπε...

Ο Σαράφης που έπαιζε μπάλα είναι από την Επανομή, οπότε όλο και κάποια συγγένεια θα υπάρχει.
Νομίζω ασχολείται με τον ΠΆΟΚ αυτή τη στιγμή, από όσο δύναμαι να γνωρίζω.

faraona είπε...

ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ,ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΦΗ ΚΟΛΥΜΠΟΥΣΑΜΕ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΑΣ -Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΜΥΤΗ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΣΑΣ-ΜΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΣΜΕΝΟ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ ΠΑΡΕΑ,ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΞΙ ΕΦΗΒΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ.ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ.

par...alogos είπε...

Αν θέλεις και οπτικά να θυμηθείς πάντως, έχει τραβήξει ο Γιώργος ο Σφυρής κάποιες καταπληκτικές φωτογραφίες: ed;v

faraona είπε...

Μ ΕΚΑΝΕΣ ΚΙ ΕΚΛΑΨΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΑ ΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΦΥΡΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΤΟΥ.ΑΧ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΠΡΕΣ ΑΜΑΡΙΛΛΙΔΕΣ (ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ?ΞΕΡΕΙΣ ΛΕΩ ΤΟΥΣ ΑΣΠΡΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΣ)ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΜΜΟΠΥΡΓΟΥΣ,ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ,ΥΠΝΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ Τ ΑΣΤΡΑ,ΕΡΩΤΕΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ .ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΝΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ.