Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2007

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Το 2007 μπήκε και ο δήμος Επανομής οφείλει να βάλει κάποιους στόχους (στοιχήματα με τον εαυτό του θα το έλεγα) για την γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής.
Χωρίς να μακρυλογώ με τετριμμένες κουβέντες, θα θέσω τα καίρια για μένα ζητήματα που πρέπει να λύσει ο δήμος.
[θα με συγχωρέσετε αν ξεχάσω κάποιο, αλλά μιας και είμαστε σε blog μέσω της συζητήσεις μπορούν να προστεθούν κι άλλα]

  1. Μετά την τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε στους Ταγαράδες, την έλλειψη σχεδίου για την συγκομιδή και την διαχείριση [ανακύκλωση κτλ] των σκουπιδιών, τον Αχόρταγο, βλέπουμε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για:
    - δημιουργία αποχετευτικού συστήματος στην Επανομή, κάτι το οποίο αν θυμάμαι καλά δεν έγινε όταν έπρεπε [Γ’ Κ.Π.Σ] από τον σημερινό δήμαρχο στην προηγούμενη θητεία του. Ας εκμεταλλευτούμε επιτέλους τα ΚΠΣ και τα διάφορα προγράμματα [στις προεκλογικές ομιλίες άκουσα και για αυτοχρηματοδοτούμενη δημιουργία αποχέτευσης, πράγμα που δεν το κατάλαβα πως ακριβώς θα γίνει, αλλά θα με ενδιέφερε να μάθω και για αυτή την εκδοχή (αν όντως είναι υλοποιήσιμη)]
    - Λύση στο θέμα των σκουπιδιών [δείτε το προηγούμενο post στο blog], της συγκομιδής, αλλά και το θέμα των Ταγαράδων [που όπως έχω ξαναπεί αποτελεί τόσο οικολογικό όσο και κοινωνικοπολιτικό θέμα] και της ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης των σκουπιδιών.
  2. Εκμετάλλευση (νόμιμη) και ανάπτυξη του «τουρισμού» στην Επανομή. Δεν νοείται περιοχή με την μεγαλύτερη παραθαλάσσια έκταση να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει σωστά τις περιοχές του Ποταμού, της Παραλίας και του Πάλιουρα, χωρίς να βιάζει τις περιοχές με προχειροδουλείες τύπου «μπουλντόζα - παράγκες - ξύλινα σπιτάκια - τελειώσαμε»
    Εκμετάλλευση στοιχείων όπως το Μετόχι για προσέλκυση κόσμου.
  3. Διαφάνεια [πλήρης] στα οικονομικά του Δήμου (π.χ. σε απευθείας και μη αναθέσεις κτλ κτλ κτλ )
  4. Πρόγραμμα δημιουργίας εξ αρχής τμημάτων δρόμων. Όχι προχειροδουλειές, μπαζώματα κτλ. Αν υπολογίσει κανείς πόσα λεφτά δόθηκαν στο να μπαζωθούν τόσες φορές οι δρόμοι θα μπορούσαμε με αυτά τα λεφτά να φτιάξουμε αρχικά τους κεντρικούς δρόμους και στην συνέχεια όλο το οδικό σύστημα της Επανομής
    Συνεννόηση με γειτονικούς δήμους για την ολοκλήρωση του δρόμου που οδηγεί στην Επανομή με στόχο την αποφυγή του Πλαγιαρίου.
    [σημείωση: απορώ πως ένας τόσο καινούργιος δρόμος, που αν θυμάστε καλά είχε κλείσει για πάρα πολλές μέρες αναγκάζοντας τους οδηγούς να μετακινούνται από χωματόδρομους, έχει αρχίσει να γεμίζει λακούβες!!!]
  5. Λύση του προβλήματος του νερού και των συνεχών διακοπών.
  6. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με τους δημότες. ΟΛΟΥΣ. Ενημέρωση, Συμμετοχική δημοκρατία.

Γνωρίζοντας ότι μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ουτοπικά, κατά την γνώμη μου είναι υλοποιήσιμα. Και αν όχι άμεσα υλοποιήσιμα, τουλάχιστον ας μπουν προτεραιότητες. Αλλά ας γίνει κάτι.

Ζωή όχι επιβίωση!!!


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Και μιλώντας για συμμετοχική δημοκρατία θα προχωρήσω προσωπικά σε κάποιες προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο.
[το συνολικό κείμενο των προτάσεων προς το δημοτικό συμβούλιο θα το δημοσιεύσω μόλις το ολοκληρώσω]

Η συμμετοχή των πολιτών στα του δήμου είναι μια σημαντική υπόθεση. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις κατά την γνώμη μου επικοινωνίας με τους πολίτες. Τι πιο εύκολο λοιπόν από το internet;

Μια σύντομη παρουσίαση των προτάσεων μου:

  1. Δημιουργία e-mail του δήμου για επικοινωνία των δημοτών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου.
  2. Δημιουργία ιστοσελίδας, που όμως δεν θα ακολουθεί τα βήματα της κατευθυνόμενης εφημερίδας της Επανομής, αλλά θα είναι interactive. Και το internet παρέχει πολλούς τρόπους interactive παροχών [blogs, forum,…].
    Εκεί θα μπορούν να γίνονται συζητήσεις επί θεμάτων του δήμου, με την “υποχρέωση” του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου να τις λαμβάνει υπ` όψη του.
  3. Ανέβασμα των πρακτικών στο internet, ώστε να μην επικρατεί το φαινόμενο «καφενείο» ή «σπασμένο τηλέφωνο», δηλαδή όταν παίρνεται μια απόφαση να το μαθαίνεις μέσω τρίτου. ΑΜΕΣΑ και ΑΠΛΑ.
  4. Χρήση μαγνητοφώνου ή κάμερας κατά την διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων [όπως χρησιμοποιεί η Βουλή] και ανέβασμα στο internet.

Έχω μελετήσει κάποιες εφημερίδες της κυβέρνησης και όχι μόνο δεν απαγορεύουν κάτι από τα παραπάνω αλλά τα προτείνουν κιόλας.

Το συνολικό κείμενο θα το δημοσιεύσω όταν θα το έχω έτοιμο.

-ο-

Κανούλας Δημήτρης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και μέρες ελέγχω ξανά και ξανά το blog μήπως και εμφανιστεί κανένα σχόλιο στα παραπάνω αλλά τίποτα.

Είναι το κείμενο άκαιρο? Όχι
Είναι μήπως πρόχειρο και απλοϊκό? Πάλι όχι.
Αλλά και αυτό να συμβαίνει, που βρίσκονται οι διαφωνούντες?

Να λοιπόν η δική μου εξήγηση. Η παραγωγική σκέψη τείνει προς εξαφάνιση. Ο τρόπος σκέψης των περισσοτέρων είναι στείρα αντιπολιτευτικός, σε επίπεδα μηδενισμού και άγονης κριτικής. Κριτική εντάντια σε κάθε είδους προτάσεων χωρίς αντιπροτάσεις. Εάν τους δοθεί ξαφνικά η εξουσία, δεν θα ξέρουν τι να την κάνουν γιατί αυτό που γνωρίζουν είναι το τι δεν θέλουν και είναι ελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν το τι θέλουν και πως να το επιδιώξουν.

Σας καλώ λοιπόν άφοβα να εκφράσετε ΜΙΑ και μόνο πρόταση, την πιο σημαντική, αυτή που θα πραγματοποιούσατε "ο κόσμος να χαλάσει" αν σας δινόταν η ευκαιρία.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως Βαγγέλη υπάρχει μία πολύ εύκολη εξήγηση. Πιστεύω ότι απλά δεν διαφωνεί κανείς με αυτά που προτείνονται.

Με το πρώτο σκέλος των προτάσεων δεν θα διαφωνίσω καθόλου.

Στο δεύτερο σκέλος θα ήθελα να προσθέσω κάτι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου. Τη συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά συμβούλια και στην κατεύθυνση αυτή θεωρώ ότι η ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης πρέπει να γνωστοποιείται όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά πριν γίνει η συνεδρίαση. Και αυτό το θεωρώ σαν ένα βήμα προς την άμεση και όχι συμμετοχική δημοκρατία (η διαφωνία έγκειται στο ότι οι πολίτες πρέπει να αποφασίζουν για όλα και όχι απλά για κάποια θέματα).

Με τις άλλες προτάσεις συμφωνώ αν και νομίζω ότι οι προτάσεις και οι συζητήσεις σε forum δεν αποτελούν βήμα προς τη δημοκρατία αφού σε forums πράγματα λέγονται εύκολα και αγνοούνται ακόμη πιο εύκολα. Το σημαντικό είναι αυτές οι κουβέντες που γίνονται σε forums και blogs να εκφράζονται και φυσικά στα δημοτικά συμβούλια και σε οποιαδήποτε κουβέντα.

Ανώνυμος είπε...

@παν. σαράφης:
Συμφωνώ ότι ο κόσμος πρέπει να μπορεί να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο, να μαθαίνει το τι συζητιέται και να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης κτλ κτλ
ΑΛΛΑ μην φτάσουμε στο άλλο άκρο. Σε αυτό που λέει ότι για να αλλάξουμε μια λάμπα να γίνεται γενική συνέλευση.
Αυτό που λες είναι ούτως ή αλλως εξωπραγματικό. Εγώ μίλησα για κάτι πιο άμεσο. Για το δικαίωμα της ενημέρωσης και της παρέμβασης.