Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2007

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

«Άκρα του τάφου σιωπή»

Ήταν προς το τέλος της προηγούμενης δημαρχίας του κ. Οικονομίδη όταν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Επανομής – εφεξής Γ.Π.Σ Επανομής – μπήκε σαν θέμα για ανάθεση μελέτης.

Μετατοπίστηκε, και στις αρχές της τετραετίας του κ. Γραμμένου – πρώην δημάρχου – ανατέθηκε η μελέτη του Γ.Π.Σ. Επανομής σε γραφείο.

Από τότε μέχρι και σήμερα – παρόλο που ο χάρτης υπήρχε, καμία συζήτηση, κανένας προβληματισμός, καμία ενημέρωση. Σ’ όλο αυτό το διάστημα όμως κάποιοι ήξεραν, κάποιοι διαμόρφωναν το χάρτη, κάποιοι πουλούσαν και αγόραζαν κτήματα, κάποιοι επένδυαν.

Τον Ιανουάριο του 2006 οριστικοποιήθηκε ο χάρτης και από τότε «άκρα του τάφου σιωπή». Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να «ανοίξει» - ή μάλλον έπρεπε να είχε «ανοίξει» - για ενημέρωση, προβληματισμό και συζήτηση.

Πηγή πληροφόρησης μπορεί να είναι οι γνώσεις σας, η ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το διαδίκτυο και ο Δήμος Επανομής.

Γνωρίζοντας ότι «ο σιωπών δοκεί συνενείν» καταθέτουμε το κείμενο αυτό πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς ενεργειών….

Κίνηση Πολιτών Επανομής




Υ.Γ. το κείμενο επεξεργάσθηκε στις 27/1 ενώ είχε αναρτηθεί στις 23/1. Παρ'όλα αυτά επειδή τα σχόλια δεν είναι πάνω στο αλλαγμένο σημείο δεν θεώρησα αναγκαίο να κάνω καινούργιο post αλλά άλλαξα απλά τo παλιό.

Διαβάστε το ολόκληρο

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2007

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Το 2007 μπήκε και ο δήμος Επανομής οφείλει να βάλει κάποιους στόχους (στοιχήματα με τον εαυτό του θα το έλεγα) για την γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής.
Χωρίς να μακρυλογώ με τετριμμένες κουβέντες, θα θέσω τα καίρια για μένα ζητήματα που πρέπει να λύσει ο δήμος.
[θα με συγχωρέσετε αν ξεχάσω κάποιο, αλλά μιας και είμαστε σε blog μέσω της συζητήσεις μπορούν να προστεθούν κι άλλα]

  1. Μετά την τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε στους Ταγαράδες, την έλλειψη σχεδίου για την συγκομιδή και την διαχείριση [ανακύκλωση κτλ] των σκουπιδιών, τον Αχόρταγο, βλέπουμε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για:
    - δημιουργία αποχετευτικού συστήματος στην Επανομή, κάτι το οποίο αν θυμάμαι καλά δεν έγινε όταν έπρεπε [Γ’ Κ.Π.Σ] από τον σημερινό δήμαρχο στην προηγούμενη θητεία του. Ας εκμεταλλευτούμε επιτέλους τα ΚΠΣ και τα διάφορα προγράμματα [στις προεκλογικές ομιλίες άκουσα και για αυτοχρηματοδοτούμενη δημιουργία αποχέτευσης, πράγμα που δεν το κατάλαβα πως ακριβώς θα γίνει, αλλά θα με ενδιέφερε να μάθω και για αυτή την εκδοχή (αν όντως είναι υλοποιήσιμη)]
    - Λύση στο θέμα των σκουπιδιών [δείτε το προηγούμενο post στο blog], της συγκομιδής, αλλά και το θέμα των Ταγαράδων [που όπως έχω ξαναπεί αποτελεί τόσο οικολογικό όσο και κοινωνικοπολιτικό θέμα] και της ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης των σκουπιδιών.
  2. Εκμετάλλευση (νόμιμη) και ανάπτυξη του «τουρισμού» στην Επανομή. Δεν νοείται περιοχή με την μεγαλύτερη παραθαλάσσια έκταση να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει σωστά τις περιοχές του Ποταμού, της Παραλίας και του Πάλιουρα, χωρίς να βιάζει τις περιοχές με προχειροδουλείες τύπου «μπουλντόζα - παράγκες - ξύλινα σπιτάκια - τελειώσαμε»
    Εκμετάλλευση στοιχείων όπως το Μετόχι για προσέλκυση κόσμου.
  3. Διαφάνεια [πλήρης] στα οικονομικά του Δήμου (π.χ. σε απευθείας και μη αναθέσεις κτλ κτλ κτλ )
  4. Πρόγραμμα δημιουργίας εξ αρχής τμημάτων δρόμων. Όχι προχειροδουλειές, μπαζώματα κτλ. Αν υπολογίσει κανείς πόσα λεφτά δόθηκαν στο να μπαζωθούν τόσες φορές οι δρόμοι θα μπορούσαμε με αυτά τα λεφτά να φτιάξουμε αρχικά τους κεντρικούς δρόμους και στην συνέχεια όλο το οδικό σύστημα της Επανομής
    Συνεννόηση με γειτονικούς δήμους για την ολοκλήρωση του δρόμου που οδηγεί στην Επανομή με στόχο την αποφυγή του Πλαγιαρίου.
    [σημείωση: απορώ πως ένας τόσο καινούργιος δρόμος, που αν θυμάστε καλά είχε κλείσει για πάρα πολλές μέρες αναγκάζοντας τους οδηγούς να μετακινούνται από χωματόδρομους, έχει αρχίσει να γεμίζει λακούβες!!!]
  5. Λύση του προβλήματος του νερού και των συνεχών διακοπών.
  6. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με τους δημότες. ΟΛΟΥΣ. Ενημέρωση, Συμμετοχική δημοκρατία.

Γνωρίζοντας ότι μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ουτοπικά, κατά την γνώμη μου είναι υλοποιήσιμα. Και αν όχι άμεσα υλοποιήσιμα, τουλάχιστον ας μπουν προτεραιότητες. Αλλά ας γίνει κάτι.

Ζωή όχι επιβίωση!!!


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Και μιλώντας για συμμετοχική δημοκρατία θα προχωρήσω προσωπικά σε κάποιες προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο.
[το συνολικό κείμενο των προτάσεων προς το δημοτικό συμβούλιο θα το δημοσιεύσω μόλις το ολοκληρώσω]

Η συμμετοχή των πολιτών στα του δήμου είναι μια σημαντική υπόθεση. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις κατά την γνώμη μου επικοινωνίας με τους πολίτες. Τι πιο εύκολο λοιπόν από το internet;

Μια σύντομη παρουσίαση των προτάσεων μου:

  1. Δημιουργία e-mail του δήμου για επικοινωνία των δημοτών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου.
  2. Δημιουργία ιστοσελίδας, που όμως δεν θα ακολουθεί τα βήματα της κατευθυνόμενης εφημερίδας της Επανομής, αλλά θα είναι interactive. Και το internet παρέχει πολλούς τρόπους interactive παροχών [blogs, forum,…].
    Εκεί θα μπορούν να γίνονται συζητήσεις επί θεμάτων του δήμου, με την “υποχρέωση” του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου να τις λαμβάνει υπ` όψη του.
  3. Ανέβασμα των πρακτικών στο internet, ώστε να μην επικρατεί το φαινόμενο «καφενείο» ή «σπασμένο τηλέφωνο», δηλαδή όταν παίρνεται μια απόφαση να το μαθαίνεις μέσω τρίτου. ΑΜΕΣΑ και ΑΠΛΑ.
  4. Χρήση μαγνητοφώνου ή κάμερας κατά την διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων [όπως χρησιμοποιεί η Βουλή] και ανέβασμα στο internet.

Έχω μελετήσει κάποιες εφημερίδες της κυβέρνησης και όχι μόνο δεν απαγορεύουν κάτι από τα παραπάνω αλλά τα προτείνουν κιόλας.

Το συνολικό κείμενο θα το δημοσιεύσω όταν θα το έχω έτοιμο.

-ο-

Κανούλας Δημήτρης

Διαβάστε το ολόκληρο